René Redzepi staat bekend als ambassadeur van de Scandinavische keuken. Hij kookt vooral met lokale seizoensproducten en trekt vaak tijd uit om kruiden te plukken in het bos of in de velden om daarmee culinaire hoogstandjes te toveren. Zijn restaurant is gevestigd in een gerestaureerd pakhuis in hethavengebied van Kopenhagen.

Fat Duck
De rest van de top drie wordt ingenomen door de Spaanse restaurants "El Celler de Can Roca" (nummer twee) en "Mugaritz" (3). Nummer vier is het Italiaanse "Osteria Francescana" en Heston Blumenthal vervolledigt de top vijf met zijn wereldbekende Engelse restaurant "The Fat Duck".

Blumenthal stond jarenlang op nummer twee maar moet dus een beetje van zijn pluimen inleveren. De Britse topchef moest vorig jaar zijn restaurant een dag sluiten omdat een groot deel van zijn gasten een voedselvergiftiging opliepen.

El Bulli
Het Spaanse restaurant El Bulli komt niet meer voor in de lijst. Chef Ferran Adria stond vijf jaar lang op één, maar sloot onlangs zijn deuren om zich te herbronnen.

Peter GoossensOns eigenste "Hof Van Cleve" in Kruishoutem van de Belgische topchef Peter Goossens klimt twee plaatsen en pronkt op de vijftiende plaats. Het Brugse restaurant "De Karmeliet" van Geert Van Hecke valt net als vorig jaar juist buiten die top vijftig en eindigt op nummer 54.

Sergio HermanOnze noorderburen bezetten twee plaatsen in de top vijftig: "Oud
Sluis" van Sergio Herman pronkt op de zeventiende plaats en "De Librije" van topchef Jonnie Boer behaalt een verdienstelijke 46ste plaats.

Het klassement telt ook acht Franse restaurants, waaronder "Le Chateaubriand" op de negende plaats en "L'Atelier de Joel Robuchon" op nummer veertien.

De lijst met de 50 beste restaurants ter wereld wordt opgesteld door 800 internationale critici en gastronomische experts en gepubliceerd door 'Restaurant Magazine'. (Belga/EE)

De 50 beste restaurants ter wereld

1. Noma (Denemarken)

2. El Celler de Can Roca (Spanje)

3. Mugaritz (Spanje)

4. Osteria Francescana (Italië)

5. The Fat Duck (Verenigd Koninkrijk)

6. Alinea (Verenigde Staten)

7. D.O.M (Brazilië)

8. Arzak (Spanje)

9. Le Chateaubriand (Frankrijk)

10. Per Se (Verenigde Staten)

11. Daniel (Verenigde Staten)

12. Les Creations de Narisawa (Japan)

13. L'Astrance (Frankrijk)

14. L'Atelier de Joël Robuchon (Frankrijk)

15. Hof van Cleve (België)

16. Pierre Gagnaire (Frankrijk)

17. Oud Sluis (Nederland)

18. Le Bernardin (Verenigde Staten)

19. L'Arpège (Frankrijk)

20. Nihonryori RyuGin (Japan)

21. Vendôme (Duitsland)

22. Steirereck (Oostenrijk)

23. Schloss Schauenstein (Zwitersland)

24. Eleven Madison Park (Verenigde Staten)

25. Aqua (Duitsland)

26. Quay (Australië)

27. Iggy's (Singapore)

28. Combal Zero (Italië)

29. Martín Berasategui (Spanje)

30. Bras (Frankrijk)

31. Biko (Mexico)

32. Le Calandre (Italië)

33. Cracco (Italië)

34. The Ledbury (Verenigd Koninkrijk)

35. Chez Dominique (Finland)

36. Le Quartier Français (Zuid-Afrika)

37. Amber (China)

38. Dal Pescatore (Italië)

39. Il Canto (Italië)

40. Momofuku Ssäm Bar (Verenigde Staten)

41. St John (Verenigd Koninkrijk)

42. Astrid Y Gastón (Peru)

43. Hibiscus (Verenigd Koninkrijk)

44. Maison Troisgros (Frankrijk)

45. Alain Ducasse au Plaza Athénée (Frankrijk)

46. De Librije (Nederland)

47. Restaurant de l'Hotel de Ville (Zwitersland)

48. Varvary (Rusland)

49. Pujol (Mexico)

50. Asador Etxebarri (Spanje)

René Redzepi staat bekend als ambassadeur van de Scandinavische keuken. Hij kookt vooral met lokale seizoensproducten en trekt vaak tijd uit om kruiden te plukken in het bos of in de velden om daarmee culinaire hoogstandjes te toveren. Zijn restaurant is gevestigd in een gerestaureerd pakhuis in hethavengebied van Kopenhagen. Fat Duck De rest van de top drie wordt ingenomen door de Spaanse restaurants "El Celler de Can Roca" (nummer twee) en "Mugaritz" (3). Nummer vier is het Italiaanse "Osteria Francescana" en Heston Blumenthal vervolledigt de top vijf met zijn wereldbekende Engelse restaurant "The Fat Duck". Blumenthal stond jarenlang op nummer twee maar moet dus een beetje van zijn pluimen inleveren. De Britse topchef moest vorig jaar zijn restaurant een dag sluiten omdat een groot deel van zijn gasten een voedselvergiftiging opliepen.El Bulli Het Spaanse restaurant El Bulli komt niet meer voor in de lijst. Chef Ferran Adria stond vijf jaar lang op één, maar sloot onlangs zijn deuren om zich te herbronnen. Peter GoossensOns eigenste "Hof Van Cleve" in Kruishoutem van de Belgische topchef Peter Goossens klimt twee plaatsen en pronkt op de vijftiende plaats. Het Brugse restaurant "De Karmeliet" van Geert Van Hecke valt net als vorig jaar juist buiten die top vijftig en eindigt op nummer 54. Sergio HermanOnze noorderburen bezetten twee plaatsen in de top vijftig: "Oud Sluis" van Sergio Herman pronkt op de zeventiende plaats en "De Librije" van topchef Jonnie Boer behaalt een verdienstelijke 46ste plaats. Het klassement telt ook acht Franse restaurants, waaronder "Le Chateaubriand" op de negende plaats en "L'Atelier de Joel Robuchon" op nummer veertien. De lijst met de 50 beste restaurants ter wereld wordt opgesteld door 800 internationale critici en gastronomische experts en gepubliceerd door 'Restaurant Magazine'. (Belga/EE)