Nog raketten afgevuurd vanop Gazastrook, Israël reageert met luchtaanvallen

Vlaggenmars van Israëlische nationalisten op 20 april 2022. © Reuters

Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag opnieuw bombardementen uitgevoerd op de Gazastrook, nadat vanop de Palestijnse enclave een raket afgevuurd werd naar Israël. Dat melden getuigen en bronnen binnen de veiligheidsdiensten. Vanop de Gazastrook werden daarna opnieuw weer verschillende raketten afgevuurd, meldt Israël.

Eerder op de avond raakte bekend dat vanop de Gazastrook voor de tweede keer op een week tijd een raket werd afgevuurd richting Israël. De eerste raket maandag werd onderschept door het raketschild Iron Dome, de raket van woensdag kwam wel op Israëlisch grondgebied terecht. Israël reageerde twee keer met luchtaanvallen. Volgens de getuigen waren de bombardementen van woensdag geconcentreerd op het centrum van de Gazastrook.

Kort na de berichten over de Israëlische bombardementen, meldde het Israëlische leger dat opnieuw minstens vier raketten werden afgevuurd vanop de Gazastrook. Ze werden allemaal onderschept door het raketschild De woordvoerder van Hamas, de groepering die de Gazastrook bestuurt, verklaarde in een persbericht dat “de aanvallen op de Gazastrook de vastberadenheid van ons volk en van het verzet zal doen groeien om onze heilige plaatsen te verdedigen in Jeruzalem, ongeacht de offers”.

De raketlanceringen en bombardementen komen er na een weekend van rellen tussen Palestijnse manifestanten en Israëlische politieagenten op de Tempelberg, de op twee na heiligste plaats van de moslims en de belangrijkste heilige plaats voor de joden.

Vlaggenmars

Eerder op de dag stopte de politie ook al een omstreden vlaggenmars van nationalistische Israëli’s. Het doel van de mars was om te protesteren tegen gewelddadige aanvallen op Joden in Jeruzalem de afgelopen dagen, Palestijnse organisaties zagen de bijeenkomst als een provocatie. De raketlanceringen komen er na een reeks aanslagen in Israël, waarvan twee door Palestijnen, verschillende ‘contraterrorisme’-operaties op de bezette Westelijke Jordaanoever en een weekend van spanningen op de heilige plaatsen in Jeruzalem.

Meer dan 150 Palestijnen raakten vrijdag gewond bij botsingen met Israëlische troepen op het terrein van de moskee van Jeruzalem, de derde heiligste plaats in de islam. Die wordt ook door de Joden beschouwd als een bijzonder belangrijke heilige plaats onder de naam Tempelberg. Ook op paaszondag braken er op de Tempelberg in Jeruzalem weer rellen uit tussen de Israëlische veiligheidsdiensten en Palestijnen. Zeker 19 Palestijnse jongeren raakten daarbij gewond

Partner Content