Nog geen akkoord met de Britten over brexit-factuur

29/11/17 om 08:33 - Bijgewerkt om 13:39

Bron: Belga

De Britten en de Europeanen hebben nog geen akkoord gevonden over de factuur die Londen nog mag betalen na de Brexit.

Nog geen akkoord met de Britten over brexit-factuur

© BelgaImage

De voorbije dagen gonsde het van de geruchten dat de Unie en Groot-Brittannië een overeenkomst hadden over een bedrag tussen 45 en 55 miljard euro, maar dat ontkent EU-onderhandelaar Michel Barnier met klem. "We hebben nog wat werk voor de boeg", zei hij woensdag.

Onder meer de Britse krant The Telegraph kwam afgelopen week met het nieuws dat Londen en Brussel een akkoord hadden gevonden over een berekeningsmethode, waardoor de Brexit-factuur ergens tussen 45 en 55 miljard euro zou uitkomen. In Europese kringen zien ze de Britten liever minstens 60 miljard betalen, maar Londen wilde tot nog toe slechts met een bedrag van om en bij de 40 miljard over de brug komen. EU-hoofonderhandelaar Barnier ontkent de geruchten over een akkoord.

Delen

'We gaan niet met 27 betalen wat we met 28 beslist hebben, zo simpel is het.'

Michel Barnier, EU-onderhandelaar

'We hebben nog wat werk voor de boeg, de onderhandelingen over dat onderwerp zijn nog niet afgerond', zei hij woensdag tijdens een conferentie in Berlijn."'Barnier benadrukte daarbij nog eens dat de Britten wat hem betreft wat diep in de buidel mogen tasten.

'We gaan niet met 27 betalen wat we met 28 beslist hebben, zo simpel is het.'

De Brexit-factuur is één van de drie grote knopen die voor de EU nog moeten worden doorgehakt vooraleer ze met de Britten aan het tweede deel van de onderhandelingen wil beginnen, over de toekomstige handelsrelaties. Ook de Ierse grenskwestie en de toekomstige rechten van Europese burgers in het Verenigd Koninkrijk liggen nog op tafel.

De Britten kregen van Brussel nog tot begin december de tijd om met oplossingen over de brug te komen: pas dan willen de Europese leiders tijdens de EU-top van half december het licht op groen zetten voor vrijhandelsgesprekken.

Lees meer over:

Onze partners