De medische experts van de verdediging vinden dat Anders Behring Breivik voldoende gezond van geest is om strafrechtelijk toerekeningsvatbaar te worden bevonden voor de aanvallen op 22 juli 2011 in Noorwegen.

Psycholoog Eirik Johannesen sprak in de gevangenis in totaal 26 uur met Breivik. Hij verklaarde er "volledig van overtuigd" te zijn dat de beschuldigde niet psychotisch is. Zijn buitengewone standpunten zijn toe te schrijven aan zijn politieke extremisme en niet aan een ziekte. "Ik denk niet, gezien zijn ideologie, dat hij behandeld kan worden via therapie of medicijnen", benadrukte Johannesen.

Discussie

De deskundigen raken het moeilijk eens over de diagnose voor Breivik. Twee door het gerecht aangestelde psychiaters oordeelden vorig jaar immers dat hij psychotisch was en leed aan "paranoïde schizofrenie", en dus ontoerekeningsvatbaar was. In een officiële tegenexpertise dit jaar kwamen twee andere experts daarentegen tot de conclusie dat hij wel toerekeningsvatbaar was. Zij troffen bij hem geen tekenen van psychose aan, maar wel persoonlijkheidsstoornissen als narcisme en asociaal gedrag.

Maandag luisterde de rechtbank ook naar de getuigenis van Einar Kringlen, professor psychiatrie. Aanvankelijk was hij het eens met de eerste expertise, maar later schaarde hij zich achter het tweede deskundigenonderzoek. "Het kwaad wordt niet altijd door ziekte verklaard", verklaarde hij en gaf daarbij het voorbeeld van de Holocaust.

Ideologie waardeloos

Breivik zelf wil niet ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, omdat zijn ideologie dan aan waarde zou verliezen.
Als de beschuldigde ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, riskeert hij een mogelijk levenslange internering. Wordt hij toerekeningsvatbaar geacht, riskeert hij een gevangenisstraf van 21 jaar. Di straf kan worden verlengd zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt.

Het verdict zou worden uitgesproken op 20 juli of 24 augustus. (Belga/TE)

De medische experts van de verdediging vinden dat Anders Behring Breivik voldoende gezond van geest is om strafrechtelijk toerekeningsvatbaar te worden bevonden voor de aanvallen op 22 juli 2011 in Noorwegen. Psycholoog Eirik Johannesen sprak in de gevangenis in totaal 26 uur met Breivik. Hij verklaarde er "volledig van overtuigd" te zijn dat de beschuldigde niet psychotisch is. Zijn buitengewone standpunten zijn toe te schrijven aan zijn politieke extremisme en niet aan een ziekte. "Ik denk niet, gezien zijn ideologie, dat hij behandeld kan worden via therapie of medicijnen", benadrukte Johannesen. DiscussieDe deskundigen raken het moeilijk eens over de diagnose voor Breivik. Twee door het gerecht aangestelde psychiaters oordeelden vorig jaar immers dat hij psychotisch was en leed aan "paranoïde schizofrenie", en dus ontoerekeningsvatbaar was. In een officiële tegenexpertise dit jaar kwamen twee andere experts daarentegen tot de conclusie dat hij wel toerekeningsvatbaar was. Zij troffen bij hem geen tekenen van psychose aan, maar wel persoonlijkheidsstoornissen als narcisme en asociaal gedrag. Maandag luisterde de rechtbank ook naar de getuigenis van Einar Kringlen, professor psychiatrie. Aanvankelijk was hij het eens met de eerste expertise, maar later schaarde hij zich achter het tweede deskundigenonderzoek. "Het kwaad wordt niet altijd door ziekte verklaard", verklaarde hij en gaf daarbij het voorbeeld van de Holocaust. Ideologie waardeloos Breivik zelf wil niet ontoerekeningsvatbaar worden verklaard, omdat zijn ideologie dan aan waarde zou verliezen. Als de beschuldigde ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, riskeert hij een mogelijk levenslange internering. Wordt hij toerekeningsvatbaar geacht, riskeert hij een gevangenisstraf van 21 jaar. Di straf kan worden verlengd zolang hij als gevaarlijk beschouwd wordt. Het verdict zou worden uitgesproken op 20 juli of 24 augustus. (Belga/TE)