Nobelprijswinnaar ElBaradei terug naar Egypte voor protest

© EPA

Mohamed ElBaradei, een van de belangrijkste tegenstanders van het regime van president Mubarak, wil zich vrijdag aansluiten bij de antiregeringsbetogingen.

Dat heeft zijn broer Ali ElBaradei gezegd aan CNN.

Presidentskandidaat?
Mohamed ElBaradei, de voormalige chef van het VN-Agentschap voor Atoomenergie (IAAE) en mogelijk tegenkandidaat van Mubarak bij de presidentsverkiezingen in september, woont in Wenen. De voorbije dagen drukte hij via de microblogdienst Twitter al zijn steun uit voor de manifestaties in Egypte.

In een interview met Der Spiegel (dat deze week ook in Knack staat) zei ElBaradei onlangs dat het protest in Egypte zal blijven aanzwellen, tenzij Mubarak enkele toegevingen doet.

“Mubarak moet afzien van een nieuwe kandidatuur en instemmen met een democratische grondwet,” zei hij. “En vanzelfsprekend moet ook de noodtoestand worden opgeheven, die nu al 29 jaar van kracht is. Zonder die toegevingen zal het regime niet overleven.”

Protesten
Na een tweede nacht van protest, voornamelijk in de hoofdstad Caïro en in de stad Suez, verzamelden zich donderdag opnieuw tientallen opposanten voor het ministerie van Buitenlandse Zaken in Caïro. Ze riepen anti-regeringsslogans en beschadigden volgens ooggetuigen een toegangsdeur.

Op de beurs in Caïro zijn verrichtingen een tijdlang stilgelegd na een nieuwe zware koersval van de sterindex EGX 30. De EGX 30 ging donderdagochtend meer dan zes procent lager, nadat hij woensdag ook al zes procent gedaald was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content