De partij van aankomend Nigeriaans president Muhammadu Buhari, die eind maart historische presidentsverkiezingen won, levert 19 van de 29 gouverneurs. De People's Democratic Party (PDP) van zittend president Goodluck Jonathan haalt in 9 deelstaten het gouverneurschap binnen.

In Imo werden de verkiezingen ongeldig verklaard, omdat het aantal ongeldige stembiljetten groter was dan de overwinningsmarge. In zeven deelstaten werden geen verkiezingen gehouden.

De All Progressives Congress (APC) behoudt Lagos en krijgt de macht over de noordelijke staten Kaduna en Katsina, nadat het de zetelende People's Democratic Party (PDP) van oud-president Goodluck Jonathan versloeg, die pas op 29 mei plaats zal maken voor Muhammadu Buhari.

De Nigerianen konden beslissen over negenentwintig gouverneursfuncties en parlementsafgevaardigden van 29 van de in totaal 36 deelstaten.

Machtige gouverneurs

De gouverneurs van Nigeria beheren enorme portefeuilles en behoren tot de meest invloedrijke politici van het land. Zeker in de gebieden die olie produceren, waar de begrotingen groter zijn dan die van West-Afrikaanse buurlanden.

Nigerianen vieren feest in de deelstaat Tarba, nadat ze horen dat PDP-kandidaat Darius Ishaku er tot gouverneur verkozen is. , EPA
Nigerianen vieren feest in de deelstaat Tarba, nadat ze horen dat PDP-kandidaat Darius Ishaku er tot gouverneur verkozen is. © EPA

Tweemaal geschiedenis schrijven

Buhari, een voormalige generaal-majoor afkomstig uit het noordelijke Katsina, zal eind mei geschiedenis schrijven. Het zal immers de eerste keer zijn sinds het militaire bewind in 1999 begon dat de gouverneur van de economische hoofdstad Lagos en de president uit dezelfde partij komen. Dat de PDP naast de macht grijpt in de noordelijke staten Kaduna en Katsina is ook een première.

Geweld in zuidelijke kiesbureaus

De verkiezingscommissie Inec heeft 66 gewelddadige incidenten opgetekend in de buurt van kiesbureaus. Vooral in het olieproducerende Rivers en andere zuidelijke staten is het onrustig. De commissie moest de openingsuren van kiesbureaus in die regio vaak verlengen en maakte vandaag bekend dat de PDP-kandidaat voor het gouverneurschap gewonnen heeft in Rivers.

(NC)

De partij van aankomend Nigeriaans president Muhammadu Buhari, die eind maart historische presidentsverkiezingen won, levert 19 van de 29 gouverneurs. De People's Democratic Party (PDP) van zittend president Goodluck Jonathan haalt in 9 deelstaten het gouverneurschap binnen. In Imo werden de verkiezingen ongeldig verklaard, omdat het aantal ongeldige stembiljetten groter was dan de overwinningsmarge. In zeven deelstaten werden geen verkiezingen gehouden.De All Progressives Congress (APC) behoudt Lagos en krijgt de macht over de noordelijke staten Kaduna en Katsina, nadat het de zetelende People's Democratic Party (PDP) van oud-president Goodluck Jonathan versloeg, die pas op 29 mei plaats zal maken voor Muhammadu Buhari.De Nigerianen konden beslissen over negenentwintig gouverneursfuncties en parlementsafgevaardigden van 29 van de in totaal 36 deelstaten. Machtige gouverneursDe gouverneurs van Nigeria beheren enorme portefeuilles en behoren tot de meest invloedrijke politici van het land. Zeker in de gebieden die olie produceren, waar de begrotingen groter zijn dan die van West-Afrikaanse buurlanden. Tweemaal geschiedenis schrijvenBuhari, een voormalige generaal-majoor afkomstig uit het noordelijke Katsina, zal eind mei geschiedenis schrijven. Het zal immers de eerste keer zijn sinds het militaire bewind in 1999 begon dat de gouverneur van de economische hoofdstad Lagos en de president uit dezelfde partij komen. Dat de PDP naast de macht grijpt in de noordelijke staten Kaduna en Katsina is ook een première.Geweld in zuidelijke kiesbureausDe verkiezingscommissie Inec heeft 66 gewelddadige incidenten opgetekend in de buurt van kiesbureaus. Vooral in het olieproducerende Rivers en andere zuidelijke staten is het onrustig. De commissie moest de openingsuren van kiesbureaus in die regio vaak verlengen en maakte vandaag bekend dat de PDP-kandidaat voor het gouverneurschap gewonnen heeft in Rivers. (NC)