Niger

Niger: West-Afrikaanse leiders stellen putschisten ultimatum en sluiten geweld niet uit

© Getty Images

De leiders van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas), die zondag bijeenkwamen op een top in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, hebben de putschisten in Niger een week de tijd gegeven om de grondwettelijke orde te herstellen. De West-Afrikaanse statengemeenschap sluit niet uit geweld te gebruiken.

De Ecowas-leiders vroegen de onmiddellijke vrijlating van president Mohamed Bazoum en om de grondwettelijke orde te herstellen. Ze doen dat in resoluties die na een buitengewone top werden voorgelezen. De Nigeriaanse president Bola Tinubu zat de top voor.

‘Alle noodzakelijke maatregelen’

Zouden de putschisten in Niger binnen een week niet tegemoet komen aan de eisen van de Ecowas, dan zal de gemeenschap ‘alle noodzakelijke maatregelen treffen’. Die kunnen ‘het gebruik van geweld bevatten’, aldus de resoluties.

Militairen van de presidentiële garde hadden president Bazoum woensdag vastgehouden in zijn paleis. Donderdag koos het Nigerese leger de kant van de coupplegers. Generaal Abdourahamane Tchiani, de leider van die garde, verklaarde zichzelf vrijdag de nieuwe sterke man van het land. Hij leidt de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP), de junta die de verkozen president heeft omvergeworpen.

Partner Content