Niger: 18 doden bij confrontatie tussen veehouders en landbouwers

Landbouwer in de buurt van Agadez, Niger © REUTERS

In Niger, in de buurt van het dorp Bangui in het westen van het land, werden dinsdag minstens 18 mensen gedood en 43 anderen verwond bij geweld tussen landbouwers en veehouders.

Dat deelde het ministerie van Binnenlandse Zaken mee.

“Achttien doden, 43 gewonden en verschillende verbrande huizen is de tragische balans na de vechtpartij”, aldus de persmededeling. “De rust is teruggekeerd dankzij de inzet van het leger en de veiligheidsdiensten”.

Volgens een lokale verkozene brak het geweld dinsdagochtend uit, toen een kudde dieren van een veehouder een graanveld vernielde. “Bij de eerste confrontatie kwam de eigenaar van het veld op, wat het vuur aan de lont stak”, aldus de mandataris, die toevoegde dat bij de dodelijke slachtoffers ook vrouwen en kinderen waren. Volgens de burgemeester van Bangui hadden de veehouders de landbouwer verwond, waarna represailles volgden.

Eerder geweld

In Niger komen conflicten tussen landbouwers en veehouders vaker voor, vooral tijdens de oogstperiode, die samenvalt met de verplaatsing van het vee naar de grote weilanden. In november 2014 kwamen tien mensen om bij geweld tussen veehouders en boeren in de buurt van Birni N’Konni, net als Bangui gelegen in de Tahoua-regio.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content