In een vooraf opgenomen videoboodschap die vandaag gepubliceerd werd op de website van het Witte Huis, spreekt de Amerikaanse president zijn voornemens uit voor het nieuwe jaar. Obama belooft er om de strijd op te voeren tegen 'de epidemie van wapengeweld'.

Het afgelopen jaar hadden de VS -opnieuw- af te rekenen met verschillende mass shootings. In de reacties achteraf toonde Obama zich steeds bozer, maar ook gefrustreerder. 'Dit gebeurt niet in andere landen', zei hij meermaals.

In zijn nieuwjaarsboodschap haalt Obama ook uit naar het Amerikaanse Congress, dat nog steeds weinig initiatief toont om de wetgeving te verscherpen. Obama kondigde aan om samen te gaan zitten met zijn minister van Justitie Loretta Lynch. Hij beloofde de inspanningen te verdubbelen in de strijd tegen het wapengeweld. In theorie kan hij als president een aantal stappen zetten om de wetgeving aan te passen zonder langs het Congres (waar de Republikeinen in de meerderheid zijn) te passeren. De vraag is of Obama dat zal doen, en in welke mate.

'Ik krijg te veel brieven van ouders en kinderen met de vraag waarom we stil blijven zitten en niets doen', aldus Obama.

'Burgers moeten even goed georganiseerd zijn als de wapenlobby'

'De wapenlobby is nu goed georganiseerd', waarschuwt Obama. 'De rest van ons moet dat ook zijn. Dat is een zaak van burgerschap. Ik hoop dat jullie aan mijn zijde staan in deze uitdaging om Amerika veiliger te maken voor al onze kinderen.'

Dat Obama nu komt met zijn inspanningen is geen toeval. De zeer vrije wapenwetgeving is in de Verenigde Staten een gevoelig thema. Aan Republikeinse kant wordt steevast geschermd met de grondwet, waarin staat dat burgers zichzelf moeten kunnen verdedigen.

Voor presidenten is een strengere wapenwetgeving dan ook geen gemakkelijk thema. Obama zit daarentegen in het laatste jaar van zijn presidentschap. Op hem rust niet langer de druk van een mogelijke herverkiezingen. Daartegenover staat dan weer dat (zelfs een kleine) overwinning tegen de machtige wapenlobby historisch zou zijn. Het is een pluim die Barack Obama graag nog op zijn hoed wil steken, en een verwezenlijking die hij wil bijschrijven in zijn politieke erfenis.

Herbekijk hier de verhelderende video van de nieuwssite Vox: Het wapenprobleem van de VS, uitgelegd in 90 seconden

Herlees ook: 'Obama kan niets veranderen, hij is niet meer dan cheerleader in chief voor verstrenging'

In een vooraf opgenomen videoboodschap die vandaag gepubliceerd werd op de website van het Witte Huis, spreekt de Amerikaanse president zijn voornemens uit voor het nieuwe jaar. Obama belooft er om de strijd op te voeren tegen 'de epidemie van wapengeweld'.Het afgelopen jaar hadden de VS -opnieuw- af te rekenen met verschillende mass shootings. In de reacties achteraf toonde Obama zich steeds bozer, maar ook gefrustreerder. 'Dit gebeurt niet in andere landen', zei hij meermaals.In zijn nieuwjaarsboodschap haalt Obama ook uit naar het Amerikaanse Congress, dat nog steeds weinig initiatief toont om de wetgeving te verscherpen. Obama kondigde aan om samen te gaan zitten met zijn minister van Justitie Loretta Lynch. Hij beloofde de inspanningen te verdubbelen in de strijd tegen het wapengeweld. In theorie kan hij als president een aantal stappen zetten om de wetgeving aan te passen zonder langs het Congres (waar de Republikeinen in de meerderheid zijn) te passeren. De vraag is of Obama dat zal doen, en in welke mate.'Ik krijg te veel brieven van ouders en kinderen met de vraag waarom we stil blijven zitten en niets doen', aldus Obama.'De wapenlobby is nu goed georganiseerd', waarschuwt Obama. 'De rest van ons moet dat ook zijn. Dat is een zaak van burgerschap. Ik hoop dat jullie aan mijn zijde staan in deze uitdaging om Amerika veiliger te maken voor al onze kinderen.'Dat Obama nu komt met zijn inspanningen is geen toeval. De zeer vrije wapenwetgeving is in de Verenigde Staten een gevoelig thema. Aan Republikeinse kant wordt steevast geschermd met de grondwet, waarin staat dat burgers zichzelf moeten kunnen verdedigen. Voor presidenten is een strengere wapenwetgeving dan ook geen gemakkelijk thema. Obama zit daarentegen in het laatste jaar van zijn presidentschap. Op hem rust niet langer de druk van een mogelijke herverkiezingen. Daartegenover staat dan weer dat (zelfs een kleine) overwinning tegen de machtige wapenlobby historisch zou zijn. Het is een pluim die Barack Obama graag nog op zijn hoed wil steken, en een verwezenlijking die hij wil bijschrijven in zijn politieke erfenis.