Bernardo Arévalo. © Reuters

Nieuwgekozen president van Guatemala: ‘Er is een staatsgreep tegen mij aan de gang’

De zopas verkozen president van Guatemala, Bernardo Arévalo, zei vrijdag dat een ‘staatsgreep’ tegen hem aan de gang is. De 64-jarige sociaaldemocraat verwees naar corrupte politici en magistraten.

Als outsider in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen schopte Arévalo het tot de tweede ronde op 20 augustus. Daarin won hij met bijna 61 procent van de vroegere first lady Sandra Torres. De voormalige diplomaat, die opkwam met een anticorruptie-agenda, legt normaal op 14 januari de eed af.

Tijdens een persconferentie zei de politicus vrijdag dat er krachten aan het werk zijn om te verhinderen dat hij aan de macht komt. ‘Er is een groep van politici en corrupte ambtenaren die weigert het resultaat te aanvaarden en die een plan hebben uitgewerkt om de grondwettelijke orde te breken en de democratie te schenden’, zei Arévalo. De zestiger noemde onder anderen openbaar aanklager Consuelo Porras. ‘Deze acties komen neer op een staatsgreep die wordt bevorderd door de instellingen die gerechtigheid in ons land zouden moeten garanderen’, zei hij voorts.

Er zouden ook meerdere moordplannen zijn tegen Arévalo. Maandag had het Guatemalteekse kiestribunaal de partij van Arévalo, Semilla, geschorst wegens vermeende onregelmatigheden bij de registratie van de partij. Het bureau van het parlement verklaarde de Semilla-leden donderdag partijloos. Arévalo riep de bevolking op om de democratie te verdedigen en te verhinderen dat zijn tegenstanders hun ‘staatsgreep’ zouden voltooien voor midden januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content