Nieuwe zoektocht naar vredesakkoord Midden-Oosten

© Reuters

Palestijnen en Israëli’s zijn bereid om de vredesgesprekken nieuw leven in te blazen. Over de kansen op succes koesteren ze echter geen verwachtingen.

De Palestijnen tonen zich kort voor het begin van de gesprekken met het Midden-Oostenkwartet pessimistisch over de kansen op succes.
“Ik verwacht niets”, zei een lid van de Palestijnse onderhandelingsdelegatie, Nabil Shaath, woensdag op de radiozender Stem van Palestina. “Het kwartet en vooral de Verenigde Staten lijken geen duidelijke ideeën te hebben over hoe de onderhandelingen heropgenomen kunnen worden”, luidde de kritiek van Shaath.

De speciale gezant van het Midden-Oostenkwartet, Tony Blair, en vertegenwoordigers van de Kwartetleden – de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie – willen woensdag en donderdag zowel met de Palestijnen als met de Israëli’s over de mogelijkheden voor een reanimatie van de vredesgesprekken over het Midden-Oosten praten. De conflictpartijen zullen daarbij echter niet rechtstreeks met elkaar spreken, maar enkel afzonderlijk en met de hulp van vertegenwoordigers van het Kwartet.

Hopen op een mirakel

Ook in Israël worden de kansen op succes niet erg hoog ingeschat. De krant Jediot Achronot schreef dinsdag al dat diplomaten hoopten op “een mirakel”. Israël heeft zich weliswaar bereid verklaard tot gesprekken, maar tegelijkertijd de Palestijnse en westerse bondgenoten met bouwvergunningen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem de gordijnen ingejaagd. Dat deel van Jeruzalem wordt immers door de Palestijnen geclaimd als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

De Palestijnen verklaarden zich eveneens tot gesprekken bereid, maar eisen dat er een einde komt aan de Israëlische kolonisering van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. Bovendien moet Israël als uitgangspunt voor onderhandelingen de grenzen erkennen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967.
“Het Kwartet lijkt niet te begrijpen dat we niet naar de onderhandelingstafel terugkeren, zolang ons land onder onze voeten wordt weggestolen”, zei Shaath. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content