Nieuwe Zimbabwaanse president geeft topfuncties aan de militairen die hem steunden

01/12/17 om 08:03 - Bijgewerkt om 08:48

Emmerson Mnangagwa, die Robert Mugabe opvolgde als president van Zimbabwe, heeft zijn regering benoemd. Daarin is plaats voor enkele ministers die reeds onder Mugabe dienden en voor toplui van het leger die hem steunden, niet voor de oppositie.

Nieuwe Zimbabwaanse president geeft topfuncties aan de militairen die hem steunden

Emmerson Mnangagwa © Belga Image

Mnangagwa beloont duidelijk de personen die mogelijk maakten dat hij na zijn ontslag als vicepresident door Mugabe kon terugkeren uit ballingschap uit Zuid-Afrika en Mugabe opvolgen als president.

Militaire interventie

BBC World News meldt dat Sibusiso Moyo minister van Buitenlandse Zaken wordt. Moyo is de generaal die op de staatstelevisie de militaire interventie van twee weken geleden aankondigde. Die de facto staatsgreep kwam er nadat de 93-jarige Mugabe zijn partijgenoot Mnangagwa de laan had uit gestuurd als vicepresident, vermoedelijk om zijn vrouw Grace in polepositie te brengen om hem op te volgen.

Het hoofd van de Zimbabwaanse luchtmacht, Perence Shiri, is door Mnangagwa dan weer benoemd tot minister van Landbouw en Land Affairs.

Minister van Informatie en Media wordt Chris Mutsvangwa, de leider van de machtige groep van oudstrijders van de onafhankelijkheidsoorlog. Mutsvanga drong er bij Mugabe op aan om te vertrekken na de militaire interventie.

Daarnaast mogen verschillende ministers blijven zitten. Zo komt Patrick Chinamasa, ook lid van de regeringspartij Zanu-PF van Mugabe en Mnangagwa, op Financiën, een ambt dat hij al bekleedde tot voor kort onder Mugabe. Tijdens een herschikking in oktober werd hij echter naar het ministerie van Cyberveiligheid verplaatst. Obert Mpofu, in oktober nog door Mugabe benoemd op Binnenlandse Zaken, mag die post behouden.

Geen oppositie

Ondanks de belofte voor een 'nieuwe democratie' voor Zimbabwe, die Mnangagwa deed bij zijn terugkeer uit ballingschap uit Zuid-Afrika, is er in het kabinet geen plaats voor politici van de oppositie, merkt de krant Financial Times op.

Oppositieleider Tendai Biti heeft al gezegd dat een en ander bewijst dat de Zimbabwanen zich vergist hebben in hun hoop op verandering, aldus nog BBC World.

Midden volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen gepland in Zimbabwe.

Onze partners