Het parlement stemde de wet bij hoogdringendheid. Zowel de parlementsleden van het linkse Syriza als die van de rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken, een partner van de regering, keurden de wet principieel goed. Ook kreeg ze steun van de oppositie, het rechtse Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok, zo bericht het nieuwsagentschap Ana. De wet, getiteld "regelgeving voor de economische relance", maakt deel uit van de verkiezingsbeloftes van de nieuwe regering. Het gaat om een pakket sociale maatregelen ten gunste van de Grieken die het ergst getroffen zijn door de crisis.

'Rampzalig'

De wet geldt voor belastingebetalers en bedrijven die vanwege de economische crisis van de voorbije jaren hun belastingen en bijdragen niet konden betalen. Zij kunnen hun schuld in meerdere schijven aflossen en krijgen kortingen op de boetes. Minister van Financiën Yanis Varoufakis benadrukte tijdens het debat in het parlement dat het besparingsbeleid dat aan Griekenland werd opgelegd "rampzalig was" en dat "miljoenen Grieken niet in staat zijn hun belastingen en bijdragen te betalen, voor nu al 76 miljard euro, oftewel 42 procent van het Griekse binnenlandse product". Volgens de minister staan "3,5 miljoen Grieken, op een totale bevolking van 10,9 miljoen, tot 3.000 euro in het krijt bij de staat, en wegens armoede kunnen ze dat niet terugbetalen".

'Buitenlandse technocraten'

De wet moet hen aanzetten om hun schulden af te lossen en de inkomsten van de staat te verhogen, klinkt het. Het is de tweede wet die gestemd wordt in de ambtstermijn van de nieuwe regering, die komaf wil maken met de besparingspolitiek.

Woensdag keurde het parlement al maatregelen goed in de strijd tegen armoede. Het gaat om gratis elektriciteit, voedselbonnen en steun voor huisvesting voor behoeftige gezinnen. Varoufakis zegt dat de regering binnenkort werk maakt van een wetsontwerp om dubieuze vorderingen te regelen, die ook wegen op de economie. De minister haalde uit naar "sommige technocraten in het buitenland". Volgens hem willen die dat de nieuwe Griekse regering onderworpen wordt aan de eisen van zijn schuldeisers, de EU en het IMF. "Zonder dat we het recht hebben om ons eigen hervormingsprogramma uit te voeren en verkiezingsbeloftes na te komen."

(Belga/RR)

Het parlement stemde de wet bij hoogdringendheid. Zowel de parlementsleden van het linkse Syriza als die van de rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken, een partner van de regering, keurden de wet principieel goed. Ook kreeg ze steun van de oppositie, het rechtse Nieuwe Democratie en het socialistische Pasok, zo bericht het nieuwsagentschap Ana. De wet, getiteld "regelgeving voor de economische relance", maakt deel uit van de verkiezingsbeloftes van de nieuwe regering. Het gaat om een pakket sociale maatregelen ten gunste van de Grieken die het ergst getroffen zijn door de crisis. De wet geldt voor belastingebetalers en bedrijven die vanwege de economische crisis van de voorbije jaren hun belastingen en bijdragen niet konden betalen. Zij kunnen hun schuld in meerdere schijven aflossen en krijgen kortingen op de boetes. Minister van Financiën Yanis Varoufakis benadrukte tijdens het debat in het parlement dat het besparingsbeleid dat aan Griekenland werd opgelegd "rampzalig was" en dat "miljoenen Grieken niet in staat zijn hun belastingen en bijdragen te betalen, voor nu al 76 miljard euro, oftewel 42 procent van het Griekse binnenlandse product". Volgens de minister staan "3,5 miljoen Grieken, op een totale bevolking van 10,9 miljoen, tot 3.000 euro in het krijt bij de staat, en wegens armoede kunnen ze dat niet terugbetalen". De wet moet hen aanzetten om hun schulden af te lossen en de inkomsten van de staat te verhogen, klinkt het. Het is de tweede wet die gestemd wordt in de ambtstermijn van de nieuwe regering, die komaf wil maken met de besparingspolitiek. Woensdag keurde het parlement al maatregelen goed in de strijd tegen armoede. Het gaat om gratis elektriciteit, voedselbonnen en steun voor huisvesting voor behoeftige gezinnen. Varoufakis zegt dat de regering binnenkort werk maakt van een wetsontwerp om dubieuze vorderingen te regelen, die ook wegen op de economie. De minister haalde uit naar "sommige technocraten in het buitenland". Volgens hem willen die dat de nieuwe Griekse regering onderworpen wordt aan de eisen van zijn schuldeisers, de EU en het IMF. "Zonder dat we het recht hebben om ons eigen hervormingsprogramma uit te voeren en verkiezingsbeloftes na te komen."(Belga/RR)