De Turkse politica en fervente Erdogan-criticus Meral Aksener heeft in de hoofdstad Ankara de oprichting van een nieuwe centrumrechtse partij bekendgemaakt. Ze wil met de partij bij de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019 het vuur aan de schenen leggen van staatshoofd Recep Tayyip Erdogan.

Onder gejuich van haar talrijk opgekomen aanhangers, die haar woensdag in Ankara al bestempelden als de toekomstige premier, zei Aksener: 'Ik word president. De democratie in Turkije wordt bedreigd.' Aksener benadrukte de noodzaak om de rechtvaardigheid en de rechtsstaat te versterken. Ze hekelde het politieke nepotisme van de huidige regering en zal zich inspannen voor een herstel van een 'vrij' Turkije. Haar partij met de naam 'Iyi Parti' (Goede Partij) zal weer voor gerechtigheid zorgen, beloofde ze.

Aksener was vroeger afgevaardigde van de rechts-nationalistische oppositiepartij MHP, maar raakte in onmin met partijvoorzitter Devlet Bahceli. In tegenstelling tot Bahceli uitte ze scherpe kritiek op Erdogan. Bij het constitutioneel referendum in april over de invoering van een presidentieel systeem voerde ze campagne om tegen te stemmen. De AKP van Erdogan haalde het nipt. Vele ontgoochelde MHP-leden sloten zich inmiddels bij de partij van Aksener aan en ze haalde een aantal prominente figuren aan boord.

De 61-jarige politica is in het West-Turkse Kocaeli geboren. In de jaren negentig was ze kortstondig minister van Binnenlandse Zaken onder de islamistische premier Necmettin Erbakan.

De Turkse politica en fervente Erdogan-criticus Meral Aksener heeft in de hoofdstad Ankara de oprichting van een nieuwe centrumrechtse partij bekendgemaakt. Ze wil met de partij bij de parlements- en presidentsverkiezingen van 2019 het vuur aan de schenen leggen van staatshoofd Recep Tayyip Erdogan.Onder gejuich van haar talrijk opgekomen aanhangers, die haar woensdag in Ankara al bestempelden als de toekomstige premier, zei Aksener: 'Ik word president. De democratie in Turkije wordt bedreigd.' Aksener benadrukte de noodzaak om de rechtvaardigheid en de rechtsstaat te versterken. Ze hekelde het politieke nepotisme van de huidige regering en zal zich inspannen voor een herstel van een 'vrij' Turkije. Haar partij met de naam 'Iyi Parti' (Goede Partij) zal weer voor gerechtigheid zorgen, beloofde ze.Aksener was vroeger afgevaardigde van de rechts-nationalistische oppositiepartij MHP, maar raakte in onmin met partijvoorzitter Devlet Bahceli. In tegenstelling tot Bahceli uitte ze scherpe kritiek op Erdogan. Bij het constitutioneel referendum in april over de invoering van een presidentieel systeem voerde ze campagne om tegen te stemmen. De AKP van Erdogan haalde het nipt. Vele ontgoochelde MHP-leden sloten zich inmiddels bij de partij van Aksener aan en ze haalde een aantal prominente figuren aan boord. De 61-jarige politica is in het West-Turkse Kocaeli geboren. In de jaren negentig was ze kortstondig minister van Binnenlandse Zaken onder de islamistische premier Necmettin Erbakan.