'Het is noodzakelijk om stappen te ondernemen voor de-escalatie. De Verenigde Naties moeten tussenbeide komen om de spanningen te verminderen', schreef Pakistans minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi in een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

Qureshi schreef de brief nadat India ermee had gedreigd Pakistan diplomatiek te isoleren en de aanslag militair te beantwoorden.

Vorige week reed een zelfmoordterrorist met zijn bomauto in op een konvooi van de Indiase politie in Kasjmir. Daarbij kwamen 44 mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door Jaesh-e-Mohammad (Leger van Mohammed), een jihadistische groepering die naar verluidt opereert vanuit Pakistan.

Verdeeld gebied

De aanslag deed de spanningen tussen Islamabad en New Delhi verder oplopen. De relatie tussen de twee kernmachten is al gespannen door het sporadische geweld aan hun grens. De buurlanden hebben sinds de opdeling van Brits-Indië in 1947 al twee oorlogen uitgevochten om Kasjmir, dat momenteel verdeeld is in een deel dat door India en een deel dat door Pakistan beheerd wordt. De scheidingslijn wordt langs beide zijden sterk bewaakt door het leger.

In het Indiase deel is sinds het midden van de jaren tachtig een afscheidingsbeweging actief, die strijdt voor aansluiting bij Pakistan. Daarbij zijn al meer dan 44.5000 mensen omgekomen.

Het volledige geografische gebied Kashmir ligt verspreid over drie landen: India (dat Jammu, de Kashmirvallei met Srinagar als grootste stad, Ladakh en de Siachengletsjer controleert), Pakistan (Azad Kashmir, Gilgit en Baltistan) en ook China (Aksai Chin en de Trans-Karakoram Strook of Shaksgam).

'Het is noodzakelijk om stappen te ondernemen voor de-escalatie. De Verenigde Naties moeten tussenbeide komen om de spanningen te verminderen', schreef Pakistans minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi in een brief aan VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.Qureshi schreef de brief nadat India ermee had gedreigd Pakistan diplomatiek te isoleren en de aanslag militair te beantwoorden. Vorige week reed een zelfmoordterrorist met zijn bomauto in op een konvooi van de Indiase politie in Kasjmir. Daarbij kwamen 44 mensen om het leven. De aanslag werd opgeëist door Jaesh-e-Mohammad (Leger van Mohammed), een jihadistische groepering die naar verluidt opereert vanuit Pakistan. De aanslag deed de spanningen tussen Islamabad en New Delhi verder oplopen. De relatie tussen de twee kernmachten is al gespannen door het sporadische geweld aan hun grens. De buurlanden hebben sinds de opdeling van Brits-Indië in 1947 al twee oorlogen uitgevochten om Kasjmir, dat momenteel verdeeld is in een deel dat door India en een deel dat door Pakistan beheerd wordt. De scheidingslijn wordt langs beide zijden sterk bewaakt door het leger. In het Indiase deel is sinds het midden van de jaren tachtig een afscheidingsbeweging actief, die strijdt voor aansluiting bij Pakistan. Daarbij zijn al meer dan 44.5000 mensen omgekomen. Het volledige geografische gebied Kashmir ligt verspreid over drie landen: India (dat Jammu, de Kashmirvallei met Srinagar als grootste stad, Ladakh en de Siachengletsjer controleert), Pakistan (Azad Kashmir, Gilgit en Baltistan) en ook China (Aksai Chin en de Trans-Karakoram Strook of Shaksgam).