De nieuwe schijf noodhulp past in het derde Griekse noodprogramma, dat in juli 2015 werd overeengekomen en dat maximaal 86 miljard euro in het vooruitzicht stelt.

Het was Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de eurogroep, die donderdagavond het langverwachte akkoord over Griekenland bekendmaakte.

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici toonde zich na afloop van de eurogroep uitermate tevreden met het Griekse akkoord. 'Vanavond kan Griekenland weer licht zien aan het einde van zijn lange tunnel van streng begrotingsbeleid. Vanaf vanavond zijn jobs, groei en investeringen de trefwoorden.'

Schuldaflossingen

Drie weken geleden gingen de ministers van Financiën nog zonder akkoord uit elkaar, maar nu begon de tijd te dringen: Athene moet volgende maand miljarden euro's schulden terugbetalen aan met name de ECB en het IMF.

Het risico dat Griekenland aan die verplichting niet zou kunnen voldoen, is nu geweken. De 8,5 miljard euro die de landen van de eurozone hebben toegezegd, volstaat om de Griekse schuldaflossingen te realiseren, om voor 1,6 miljard euro aan achterstallige betalingen weg te werken en om een kleine buffer van ongeveer 500 miljoen euro aan te leggen.

Het grote verschil met de vorige eurogroep is dat de Europese instellingen en het IMF nu positiever staan tegenover de 'prior actions' die van de Grieken werden verwacht.

IMF

Ook belangrijk is dat IMF-directeur Christine Lagarde haar raad van bestuur zal voorstellen om 'principieel' akkoord te gaan met een deelname aan het Griekse noodprogramma. Dat was voor Duitsland een absolute voorwaarde om geld te blijven overmaken aan de Grieken. Het ziet er wel niet naar uit dat het IMF snel geld zal storten op de Griekse rekeningen.

Het IMF wilde pas instappen als het de garantie kreeg dat de eurogroep er alles aan doet om de Griekse schuld houdbaar te houden. Lagarde stelt zich tevreden met het (herhaalde) engagement om in de zomer van 2018 over een verlenging van de looptijden te praten als dat nodig zou blijken.

De nieuwe schijf noodhulp past in het derde Griekse noodprogramma, dat in juli 2015 werd overeengekomen en dat maximaal 86 miljard euro in het vooruitzicht stelt. Het was Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de eurogroep, die donderdagavond het langverwachte akkoord over Griekenland bekendmaakte. Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici toonde zich na afloop van de eurogroep uitermate tevreden met het Griekse akkoord. 'Vanavond kan Griekenland weer licht zien aan het einde van zijn lange tunnel van streng begrotingsbeleid. Vanaf vanavond zijn jobs, groei en investeringen de trefwoorden.'Drie weken geleden gingen de ministers van Financiën nog zonder akkoord uit elkaar, maar nu begon de tijd te dringen: Athene moet volgende maand miljarden euro's schulden terugbetalen aan met name de ECB en het IMF.Het risico dat Griekenland aan die verplichting niet zou kunnen voldoen, is nu geweken. De 8,5 miljard euro die de landen van de eurozone hebben toegezegd, volstaat om de Griekse schuldaflossingen te realiseren, om voor 1,6 miljard euro aan achterstallige betalingen weg te werken en om een kleine buffer van ongeveer 500 miljoen euro aan te leggen. Het grote verschil met de vorige eurogroep is dat de Europese instellingen en het IMF nu positiever staan tegenover de 'prior actions' die van de Grieken werden verwacht. Ook belangrijk is dat IMF-directeur Christine Lagarde haar raad van bestuur zal voorstellen om 'principieel' akkoord te gaan met een deelname aan het Griekse noodprogramma. Dat was voor Duitsland een absolute voorwaarde om geld te blijven overmaken aan de Grieken. Het ziet er wel niet naar uit dat het IMF snel geld zal storten op de Griekse rekeningen. Het IMF wilde pas instappen als het de garantie kreeg dat de eurogroep er alles aan doet om de Griekse schuld houdbaar te houden. Lagarde stelt zich tevreden met het (herhaalde) engagement om in de zomer van 2018 over een verlenging van de looptijden te praten als dat nodig zou blijken.