Nieuwe schande in India: twee tienermeisjes dood na groepsverkrachting

© Reuters
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Ondanks de internationale verontwaardiging over groepsverkrachtingen in India krijgt het land het probleem niet onder controle. In het noorden van India zijn twee meisjes van 14 en 16 dood teruggevonden na een groepsverkrachting.

In een dorp in het noorden van India zijn twee nichtjes van veertien en zestien jaar oud door een groep mannen verkracht. De tienermeisjes werden later opgehangen aan een boom teruggevonden. De meisjes waren verdwenen in het district Badaun, in de deelstaat Uttar Pradesh.

Volgens de vader van een van de meisjes werden de slachtoffers door vijf mannen verkracht en nadien door de daders gewurgd en opgehangen. Onderzoek op de lichamen heeft bevestigd dat de nichtjes werden verkracht en dat hun dood werd veroorzaakt door ophanging, aldus een politiefunctionaris.

Dat zou er ook op kunnen wijzen dat de meisjes na de gewelddaad zelfmoord pleegden. Volgens diezelfde bron werd inmiddels een 18-jarige verdachte opgepakt. Een ploeg van ongeveer vijftig agenten zoekt momenteel nog naar de andere daders.

Politie-agenten geschorst omdat ze niet voldoende actie ondernamen

Het incident lokte fel protest uit bij de dorpelingen. Ze beschuldigen de politie ervan, niet voldoende actie te hebben ondernomen en na aangifte van de vermissing te lang te hebben getreuzeld vooraleer een zoekactie op het getouw te zetten. Drie agenten werden daarop geschorst.

De gruweldaad legt andermaal de focus op het probleem van seksueel geweld jegens vrouwen in India. In India staat sinds de groepsverkrachting van een 23-jarige studente in december 2012 het gebruik van geweld tegen vrouwen bovenaan het maatschappelijk debat. De jonge vrouw werd door 9 mannen verkracht op een rijdende bus.

Groepsverkrachtingen gaan gewoon door in India

Vier daders kregen de doodstraf, een minderjarige kreeg drie jaar cel en een vijfde volwassene stierf in voorarrest. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd maar omdat daar twijfel over bestaat, is er een gerechtelijk onderzoek naar de doodsoorzaak gestart.

De groepsverkrachting kreeg wereldwijd veel aandacht maar intussen gaat in India het gruwelijk geweld tegen vrouwen gewoon door met groepsverkrachtingen zelfs van meisjes van 6 jaar.

In een dorp in het oosten van India werden drie zusjes tussen 6 en 11 jaar slachtoffer van een groepsverkrachting. Daarna werden ze vermoord. Hun lichamen werden in een waterput gedumpt.

Probleem krijgt meer aandacht omdat de media er meer over berichten

Eerder was ook New Delhi al een meisje van 6 verkracht door meerdere mannen. Ze werd meer dood dan levend teruggevonden langs de kant van een weg. Nog een New Delhi kreeg een jong meisje een ijzeren staaf in haar mond geramd toen ze zich verzette tijdens een groepsverkrachting. In de deelstaat Goa werd een meisje van 7 op school slachtoffer van een groepsverkrachting.

In India weerklinkt luid de roep om een strengere aanpak van het probleem dat intussen enkel maar groter lijkt te worden. Volgens sommigen maken groepsverkrachtingen al langer een deel uit van het leven in India maar krijgt het probleem nu meer aandacht omdat de media er meer over berichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content