Nieuwe revolutie in Egypte: Leger zet president Morsi af

Het Egyptische leger heeft de president van het land, de islamist Mohammed Morsi, van de macht verdreven. Volgens de militairen komt er een overgangsregering, gevolgd door nieuwe verkiezingen.

De voorzitter van het Egyptische Hooggerechtshof, Adli Mansour, zal voorlopig het lot van het land in handen nemen. Dat zei de minister van Defensie, generaal Abdel Fattah al-Sisi, in een televisietoespraak. Hij kondigde bovendien nieuwe presidentsverkiezingen en de opheffing van de in het voorjaar door de islamisten uitgewerkte grondwet aan. “Het leger wil niet aan de macht blijven”, zei Al-Sisi.

Vuurwerk

In Cairo werd de aankondiging feestelijk onthaald. Vuurwerk werd overal afgestoken, toeterende autokaravanen doorkruisten de stad. Op het Tahrirplein, waar tienduizenden tegenstanders van Morsi waren bijeengekomen, vierden de mensen al in de vroege avonduren de aftocht van de president. De islamisten willen daarentegen zijn ontzetting uit de macht niet aanvaarden.

Noodberaad

Een crisisvergadering van het militair bestuur met de top van de oppositie en religieuze waardigheidsdragers was de aankondiging van de legerchef voorafgegaan. Onder hen ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed ElBaradei, vertegenwoordigers van de protestbeweging Tamarud, de grootsjeik van de islamitische Al-Azhar-universiteit Ahmed al-Tajjib en de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Ze waren mee in beeld te zien, toen Al-Sisi de verklaring voorlas, die bij de vergadering was afgesproken.

Ultimatum

Het leger had Morsi tot woensdagnamiddag de tijd gegeven om een uitweg uit de crisis te vinden. Miljoenen mensen hadden bij de demonstraties de afgelopen dagen het aftreden van Morsi geëist. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content