"Als de provocateurs niet ophouden, hebben de autoriteiten geen andere keuze dan gebruik te maken van geweld om in het kader van de wet de veiligheid van de burgers te verzekeren", had premier Azarov dinsdag gewaarschuwd op een openbare Russische tv-zender. Hij verwees naar de omstreden wetgeving die dinsdagnacht in voege trad en de sancties verstrengt tegen de pro-Europese betogers die de regering in de straten van Kiev uitdagen.

Ondanks die dreiging, gooiden de manifestanten 's nachts stenen en brandende projectielen naar de politie die met traangas riposteerde.

De toestand bleef iets kalmer dan de twee voorgaande nachten, ook al bleven duizenden manifestanten aanwezig in de laan naar het parlement. In Oekraïne wordt al twee maanden gedemonstreerd, President Viktor Janoekovitsj wil dat het land dicht bij Rusland gaat aansluiten. De betogers vrezen voor hun vrijheden en willen dat het land aansluiting zoekt bij de EU. Oekraïne stond afgelopen herfst op het punt om een samenwerkingsakkoord te sluiten met de EU. Dat werd onder Russiche druk afgeblazen.

Nieuwe wet

Vanaf woensdag wordt in Oekraïne een controversiële wet van kracht die de overheid toelaat zwaarder op te treden tegen de pro-Europese manifestaties. De beslissing van de regering bracht zondag 200.000 betogers op straat. Die betoging mondde uit in een bloedige confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie.

De overheid ontkende dinsdag nog dat de nieuwe wetgeving onrechtvaardig is. Volgens de overheid zijn bijvoorbeeld in Duitsland vergelijkbare wetten van kracht. "Alle maatregelen zijn in overeenstemming met de Europese normen", zei minister van Justitie Elena Lukash.

Ondemocratisch

De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, noemde de nieuwe wetgeving "respectloos tegenover de democratische principes. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep president Viktor Janoekovitsj met aandrang op in te grijpen en een oplossing te vinden voor de crisis in het land. (Belga/TV)

"Als de provocateurs niet ophouden, hebben de autoriteiten geen andere keuze dan gebruik te maken van geweld om in het kader van de wet de veiligheid van de burgers te verzekeren", had premier Azarov dinsdag gewaarschuwd op een openbare Russische tv-zender. Hij verwees naar de omstreden wetgeving die dinsdagnacht in voege trad en de sancties verstrengt tegen de pro-Europese betogers die de regering in de straten van Kiev uitdagen.Ondanks die dreiging, gooiden de manifestanten 's nachts stenen en brandende projectielen naar de politie die met traangas riposteerde.De toestand bleef iets kalmer dan de twee voorgaande nachten, ook al bleven duizenden manifestanten aanwezig in de laan naar het parlement. In Oekraïne wordt al twee maanden gedemonstreerd, President Viktor Janoekovitsj wil dat het land dicht bij Rusland gaat aansluiten. De betogers vrezen voor hun vrijheden en willen dat het land aansluiting zoekt bij de EU. Oekraïne stond afgelopen herfst op het punt om een samenwerkingsakkoord te sluiten met de EU. Dat werd onder Russiche druk afgeblazen.Vanaf woensdag wordt in Oekraïne een controversiële wet van kracht die de overheid toelaat zwaarder op te treden tegen de pro-Europese manifestaties. De beslissing van de regering bracht zondag 200.000 betogers op straat. Die betoging mondde uit in een bloedige confrontatie tussen betogers en de oproerpolitie.De overheid ontkende dinsdag nog dat de nieuwe wetgeving onrechtvaardig is. Volgens de overheid zijn bijvoorbeeld in Duitsland vergelijkbare wetten van kracht. "Alle maatregelen zijn in overeenstemming met de Europese normen", zei minister van Justitie Elena Lukash.De Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton, noemde de nieuwe wetgeving "respectloos tegenover de democratische principes. Oppositieleider Vitali Klitsjko riep president Viktor Janoekovitsj met aandrang op in te grijpen en een oplossing te vinden voor de crisis in het land. (Belga/TV)