Op paleis Huis ten Bosch heeft de Nederlandse koningin Beatrix de nieuwe regering Rutte II beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst in de geschiedenis in aanwezigheid van een camera. Rutte II is een coalitie van rechtsliberalen (VVD) en sociaaldemocraten (PvdA).

Alleen de ministers van de PvdA en VVD-ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) legden de eed of belofte af. De zittende ministers van de VVD hoefden dat niet opnieuw te doen. Namens de PvDA zijn Lodewijk Asscher, Frans Timmermans, en Jeroen Dijsselbloem respectievelijk vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Financiën. Bij de staatssecretarissen moet vanwege hun staatsrechtelijke positie wel iedereen beëdigd worden, ook hen die al in het eerste kabinet van de liberale premier Mark Rutte zaten.

Na de bordesscène vertrekken de ministers van VVD en PvdA naar hun respectievelijke departement voor de overdracht. Later komen ze dan bijeen voor hun eerste ministerraad. Daar worden onder meer nog laatste taken verdeeld tussen de bewindslieden.

De regering-Rutte/Asscher is er gekomen na een van de kortste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De verkiezingen waren op 12 september, maandag 54 dagen geleden. (Belga/INM)

Op paleis Huis ten Bosch heeft de Nederlandse koningin Beatrix de nieuwe regering Rutte II beëdigd. Dat gebeurde voor het eerst in de geschiedenis in aanwezigheid van een camera. Rutte II is een coalitie van rechtsliberalen (VVD) en sociaaldemocraten (PvdA). Alleen de ministers van de PvdA en VVD-ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) legden de eed of belofte af. De zittende ministers van de VVD hoefden dat niet opnieuw te doen. Namens de PvDA zijn Lodewijk Asscher, Frans Timmermans, en Jeroen Dijsselbloem respectievelijk vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Financiën. Bij de staatssecretarissen moet vanwege hun staatsrechtelijke positie wel iedereen beëdigd worden, ook hen die al in het eerste kabinet van de liberale premier Mark Rutte zaten. Na de bordesscène vertrekken de ministers van VVD en PvdA naar hun respectievelijke departement voor de overdracht. Later komen ze dan bijeen voor hun eerste ministerraad. Daar worden onder meer nog laatste taken verdeeld tussen de bewindslieden. De regering-Rutte/Asscher is er gekomen na een van de kortste formaties sinds de Tweede Wereldoorlog. De verkiezingen waren op 12 september, maandag 54 dagen geleden. (Belga/INM)