Een nieuwe groep van een duizendtal migranten, een zogeheten 'karavaan', uit het Midden-Amerikaanse Honduras naderde op dinsdag de grens met Guatemala. Via Mexico hopen ze de Verenigde Staten te bereiken.

Een eerdere karavaan van enkele duizenden migranten die in oktober uit de Hondurese stad San Pedro Sula vertrok zorgde voor aanzienlijke discussie over het Amerikaanse immigratie- en asielbeleid en spanning tussen de Mexicaanse regering en VS-president Donald Trump.

Die laatste greep de migrantenkaravaan aan om te pleiten voor een uitbreiding van het hek op de grens met buurland Mexico. De Amerikaanse Democraten, die sinds november het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en dus over uitgaven beslissen, weigeren de president extra fondsen toe te kennen. Delen van de federale overheid liggen nu al 25 dagen stil, door de zogenaamde 'shutdown'.

Actiegroepen en migranten organiseren regelmatig zulke karavanen, dit als bescherming tegen de gevaren op de migratieroute in Mexico, waaronder diefstal, ontvoering, verkrachtingen van vrouwen en zelfs moord. Zulke initiatieven vestigen ook de aandacht op de beweegredenen van de meeste migranten: hoofdzakelijk geweld en armoede.

'Ik ga naar de Verenigde Staten op zoek naar een kans om te werken, omdat er in Honduras niets is', zegt de 25-jarige Hondurees Cristian tegen persagentschap Reuters.

Meer dan tweeduizend migranten uit de vorige karavaan verblijven momenteel in verschillende opvangcentra in de Noord-Mexicaanse grensstad Tijuana. De Mexicaanse regering heeft hen verblijfsvergunningen van een jaar uitgereikt en tracht ze er aan werk te helpen. Toch heeft hun aanwezigheid onder meer tot gespannen betogingen geleid.

Een nieuwe groep van een duizendtal migranten, een zogeheten 'karavaan', uit het Midden-Amerikaanse Honduras naderde op dinsdag de grens met Guatemala. Via Mexico hopen ze de Verenigde Staten te bereiken. Een eerdere karavaan van enkele duizenden migranten die in oktober uit de Hondurese stad San Pedro Sula vertrok zorgde voor aanzienlijke discussie over het Amerikaanse immigratie- en asielbeleid en spanning tussen de Mexicaanse regering en VS-president Donald Trump. Die laatste greep de migrantenkaravaan aan om te pleiten voor een uitbreiding van het hek op de grens met buurland Mexico. De Amerikaanse Democraten, die sinds november het Huis van Afgevaardigden in handen hebben en dus over uitgaven beslissen, weigeren de president extra fondsen toe te kennen. Delen van de federale overheid liggen nu al 25 dagen stil, door de zogenaamde 'shutdown'. Actiegroepen en migranten organiseren regelmatig zulke karavanen, dit als bescherming tegen de gevaren op de migratieroute in Mexico, waaronder diefstal, ontvoering, verkrachtingen van vrouwen en zelfs moord. Zulke initiatieven vestigen ook de aandacht op de beweegredenen van de meeste migranten: hoofdzakelijk geweld en armoede. 'Ik ga naar de Verenigde Staten op zoek naar een kans om te werken, omdat er in Honduras niets is', zegt de 25-jarige Hondurees Cristian tegen persagentschap Reuters. Meer dan tweeduizend migranten uit de vorige karavaan verblijven momenteel in verschillende opvangcentra in de Noord-Mexicaanse grensstad Tijuana. De Mexicaanse regering heeft hen verblijfsvergunningen van een jaar uitgereikt en tracht ze er aan werk te helpen. Toch heeft hun aanwezigheid onder meer tot gespannen betogingen geleid.