‘Nieuwe laptopbom zou ongezien door beveiliging kunnen’

© REUTERS
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Terroristen van IS en andere organisaties hebben mogelijk een nieuwe manier gevonden om bommen te verstoppen in laptops, op een manier dat de bewaking op een vliegveld het niet kan ontdekken. Dat schrijft CNN op basis van anonieme bronnen.

Een paar weken terug werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten reizigers uit bepaalde landen verbood een laptop of andere elektronische apparaten groter dan een smartphone mee te nemen in de passagierscabine. Alle elektronische apparaten moesten ingecheckt worden.

Nu blijkt dat die maatregel genomen wordt omdat de FBI ontdekte dat terroristen er mogelijk in geslaagd zijn een bom te ontwerpen die verstopt kan worden in een laptop. Bovendien hebben deze terroristische organisaties toegang tot veiligheidsapparatuur die in de VS op vliegvelden gebruikt wordt. Ze hebben de techniek dus zo ontwikkeld dat de bom mogelijk aan boord gesmokkeld kan worden.

“De VS heeft meer vertrouwen in opsporingsmachines en veiligheidsmedewerkers op vliegvelden in de VS en Europa. Geavanceerde technologie en training helpen het risico te beperken”, schrijft CNN. Daarom zijn laptops nog wel toegestaan op vluchten die beginnen in een Europese of Amerikaanse stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content