Charles spreekt om 19 uur de natie toe in eerste tv-toespraak

© GETTY

Na het overlijden van Queen Elizabeth staat er de komende dagen nog veel op het programma. Zo zal de nieuwe koning Charles III om 19 uur vanavond voor de eerste keer de natie toespreken.

Een overzicht van de Britse omroep BBC.

Na het overlijden van Queen Elizabeth II donderdag, werd de 73-jarige Charles automatisch de nieuwe koning. Hij had de keuze uit zijn vier namen als koning –  Charles Philip Arthur George – maar koos dus voor Charles III.

Charles reist vrijdag naar Londen met zijn vrouw Camilla. De details moeten nog bevestigd worden, maar volgens de BBC heeft hij in Buckingham Palace dan eerst een audiëntie met premier Liz Truss. Het Britse parlement komt om 12 uur bijeen en de parlementsleden betuigen dan hun respect tegenover de overleden koningin.

’s Middag luiden de klokken in Westminster Abbey, St Paul’s Cathedral en Windsor Castle. Om 13 uur worden in onder meer Hyde Park ereschoten gelost. De premier en de Britse ministers wonen nadien een eredienst bij in St Paul’s Cathedral.

De BBC verwacht ook dat de regering een periode van nationale rouw zal aankondigen. 

Charles spreekt om 18 uur Britse tijd (19 uur in België) in zijn eerste tv-toespraak als koning de natie toe. Hij zal dan zaterdag officieel tot koning worden uitgeroepen.

Partner Content