Het Hongaarse parlement heeft vandaag een nieuwe, zij het ultraconservatieve, grondwet goedgekeurd.

Zo wordt in de grondwet het huwelijk vastgelegd als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw, is het christendom het fundament van de natie en wordt de forint vastgelegd als Hongaarse munt. Ook een ontkenning van de Hongaarse verantwoordelijkheid in de Holocaust staat in de nieuwe grondwet.

Zware criminelen krijgen levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Verder bevat de tekst een lijst met verdiensten waar Hongaren constitutioneel trots op moeten zijn. Critici wijzen er op dat de nieuwe grondwet de mensenrechten beperkt. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de bescherming van het embryo, zoals ze in de grondwet opgenomen werd, een voorbode is op een beperking of zelfs verbod op abortus.

Van communisme naar democratie Volgens de regering moet de nieuwe grondwet zorgen voor de definitieve overgang van het communisme naar democratie, voor een gezonde economie en moet ze ervoor zorgen dat het land gespaard blijft van politieke schandalen zoals in de vorige regering.

Nog voor de goedkeuring werd de grondwet zwaar bekritiseerd door de linkse en liberale oppositie, juristen en burgerrechtenactivisten. Volgens hen werd de tekst te snel door de strot van de burger geramd zonder diezelfde burger te laten participeren in de totstandkoming.

(Belga/INM)

Het Hongaarse parlement heeft vandaag een nieuwe, zij het ultraconservatieve, grondwet goedgekeurd. Zo wordt in de grondwet het huwelijk vastgelegd als een exclusieve verbintenis tussen man en vrouw, is het christendom het fundament van de natie en wordt de forint vastgelegd als Hongaarse munt. Ook een ontkenning van de Hongaarse verantwoordelijkheid in de Holocaust staat in de nieuwe grondwet. Zware criminelen krijgen levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Verder bevat de tekst een lijst met verdiensten waar Hongaren constitutioneel trots op moeten zijn. Critici wijzen er op dat de nieuwe grondwet de mensenrechten beperkt. Ze vrezen bijvoorbeeld dat de bescherming van het embryo, zoals ze in de grondwet opgenomen werd, een voorbode is op een beperking of zelfs verbod op abortus. Van communisme naar democratie Volgens de regering moet de nieuwe grondwet zorgen voor de definitieve overgang van het communisme naar democratie, voor een gezonde economie en moet ze ervoor zorgen dat het land gespaard blijft van politieke schandalen zoals in de vorige regering. Nog voor de goedkeuring werd de grondwet zwaar bekritiseerd door de linkse en liberale oppositie, juristen en burgerrechtenactivisten. Volgens hen werd de tekst te snel door de strot van de burger geramd zonder diezelfde burger te laten participeren in de totstandkoming. (Belga/INM)