In het Zwitserse Genève beginnen nieuwe gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. Dat bericht de Britse omroep BBC. Het zijn de eerste onderhandelingen tussen Iran en de wereldmachten sinds het aantreden van de gematigde president Hassan Rohani.

Iran zal in Genève onderhandelingen voeren met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. De Iraanse delegatie wordt geleid door buitenlandminister Mohammad Javad Zarif, maar zijn afgevaardigde Abbas Araqchi zal vermoedelijk de feitelijke gesprekken voeren.

Geen doorbraak

President Rohani had eerder in een gesprek met de Amerikaanse krant The Washington Post aangegeven dat hij binnen de zes maanden een akkoord wil sluiten. Analisten verwachten geen grote doorbraak op de top, maar wellicht zal er wel al een traject worden uitgewerkt voor de onderhandelingen.

Landen als de Verenigde Staten en Israël verdenken Teheran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Iran zelf zegt dat het alleen vreedzame bedoelingen heeft met zijn atoomprogramma. De onderhandelaars willen nu concrete garanties dat het land geen kernwapens zal bouwen. In ruil is het Westen bereid om de bepaalde internationale sancties tegen het land op te heffen.

Israël

Volgens Israëlisch premier Benjamin Netanyahu is het een historische vergissing om de sancties tegen Iran te versoepelen. In het Israëlische parlement verklaarde hij dat het land zich met elke internationale toegeving minder compromisbereid zal tonen. In de VS daarentegen hebben negen vooraanstaande senatoren ervoor gepleit om de sancties tegen Iran geleidelijk te verminderen, als het land zich in staat toont om compromissen te sluiten. (YD)

In het Zwitserse Genève beginnen nieuwe gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. Dat bericht de Britse omroep BBC. Het zijn de eerste onderhandelingen tussen Iran en de wereldmachten sinds het aantreden van de gematigde president Hassan Rohani. Iran zal in Genève onderhandelingen voeren met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. De Iraanse delegatie wordt geleid door buitenlandminister Mohammad Javad Zarif, maar zijn afgevaardigde Abbas Araqchi zal vermoedelijk de feitelijke gesprekken voeren.President Rohani had eerder in een gesprek met de Amerikaanse krant The Washington Post aangegeven dat hij binnen de zes maanden een akkoord wil sluiten. Analisten verwachten geen grote doorbraak op de top, maar wellicht zal er wel al een traject worden uitgewerkt voor de onderhandelingen.Landen als de Verenigde Staten en Israël verdenken Teheran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken. Iran zelf zegt dat het alleen vreedzame bedoelingen heeft met zijn atoomprogramma. De onderhandelaars willen nu concrete garanties dat het land geen kernwapens zal bouwen. In ruil is het Westen bereid om de bepaalde internationale sancties tegen het land op te heffen.Volgens Israëlisch premier Benjamin Netanyahu is het een historische vergissing om de sancties tegen Iran te versoepelen. In het Israëlische parlement verklaarde hij dat het land zich met elke internationale toegeving minder compromisbereid zal tonen. In de VS daarentegen hebben negen vooraanstaande senatoren ervoor gepleit om de sancties tegen Iran geleidelijk te verminderen, als het land zich in staat toont om compromissen te sluiten. (YD)