De Europese Commissie heeft zopas nieuwe gedragsregels voor haar commissarissen goedgekeurd.

Volgens Anthony Gravili, woordvoerder van het bureau voor Interinstitutionele Relaties en Administratie, zijn de nieuwe gedragsregels een stuk strikter dan de bestaande.

Wat verandert er voor de openbare ambtenaren? Partners, echtgenoten en familieleden zullen niet meer mogen tewerkgesteld worden in de kabinetten van de commissieleden. Ook worden de regels omtrent gastvrijheid en geschenken strikter.

Voorts staan in de gedragscode duidelijkere regels om belangenvermenging te voorkomen. Zo zullen de commissieleden moeten aangeven in welke politieke activiteiten, bijvoorbeeld verkiezingscampagne's, ze betrokken zijn. Verder wordt de meldingsplicht over de werkzaamheden van een ex-eurocommissaris verlengd tot 18 maanden na zijn vertrek en zullen belangenverklaringen jaarlijks worden aangepast.

De openbare ambtenaren mogen zich ook verwachten aan een strenge opvolging van de regels. (Belga/INM)

De Europese Commissie heeft zopas nieuwe gedragsregels voor haar commissarissen goedgekeurd. Volgens Anthony Gravili, woordvoerder van het bureau voor Interinstitutionele Relaties en Administratie, zijn de nieuwe gedragsregels een stuk strikter dan de bestaande. Wat verandert er voor de openbare ambtenaren? Partners, echtgenoten en familieleden zullen niet meer mogen tewerkgesteld worden in de kabinetten van de commissieleden. Ook worden de regels omtrent gastvrijheid en geschenken strikter. Voorts staan in de gedragscode duidelijkere regels om belangenvermenging te voorkomen. Zo zullen de commissieleden moeten aangeven in welke politieke activiteiten, bijvoorbeeld verkiezingscampagne's, ze betrokken zijn. Verder wordt de meldingsplicht over de werkzaamheden van een ex-eurocommissaris verlengd tot 18 maanden na zijn vertrek en zullen belangenverklaringen jaarlijks worden aangepast. De openbare ambtenaren mogen zich ook verwachten aan een strenge opvolging van de regels. (Belga/INM)