Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zaterdag over vier gedode Armeniërs. Ook een Azerbeidzjaanse militair liet het leven.

De autoriteiten van het overwegend door Armeniërs bewoonde Nagorno-Karabach verweten het Azerbeidzjaanse leger voor het eerst in twintig jaar zware artillerie te hebben ingezet in het conflictgebied. Het ministerie van Defensie in de Armeense hoofdstad Jerevan kondigde tegenmaatregelen met artillerie en raketten aan.

Afgescheurd van Azerbeidzjan

De internationaal niet-erkende republiek Nagorno-Karabach behoort geografisch gezien toe aan Azerbeidzjan, maar wordt bevolkt door Armeniërs. Nagorno-Karabach (of Opper-Karabach) betekent letterlijk 'hoge zwarte tuin' en is rijk aan grondstoffen als olie en gas. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in het begin van de jaren 1990 vormde het conflict rond het gebied de aanleiding voor een bloedige oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan, die aan circa 30.000 militairen het leven kostte en een miljoen mensen op de vlucht joeg.

Ondanks de wapenstilstand in 1994 leven de buurlanden sindsdien in onmin met elkaar. In Nagorno-Karabach is het de voorbije twee decennia nooit rustig geweest en vinden geregeld aanslagen op militairen en burgers plaats. Het is een van de meest gemilitariseerde regio's ter wereld. Azerbeidzjan heeft er al meermaals mee gedreigd om het afvallige gebied te heroveren. (Belga/KVDA)

Het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak zaterdag over vier gedode Armeniërs. Ook een Azerbeidzjaanse militair liet het leven.De autoriteiten van het overwegend door Armeniërs bewoonde Nagorno-Karabach verweten het Azerbeidzjaanse leger voor het eerst in twintig jaar zware artillerie te hebben ingezet in het conflictgebied. Het ministerie van Defensie in de Armeense hoofdstad Jerevan kondigde tegenmaatregelen met artillerie en raketten aan. De internationaal niet-erkende republiek Nagorno-Karabach behoort geografisch gezien toe aan Azerbeidzjan, maar wordt bevolkt door Armeniërs. Nagorno-Karabach (of Opper-Karabach) betekent letterlijk 'hoge zwarte tuin' en is rijk aan grondstoffen als olie en gas. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie in het begin van de jaren 1990 vormde het conflict rond het gebied de aanleiding voor een bloedige oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan, die aan circa 30.000 militairen het leven kostte en een miljoen mensen op de vlucht joeg. Ondanks de wapenstilstand in 1994 leven de buurlanden sindsdien in onmin met elkaar. In Nagorno-Karabach is het de voorbije twee decennia nooit rustig geweest en vinden geregeld aanslagen op militairen en burgers plaats. Het is een van de meest gemilitariseerde regio's ter wereld. Azerbeidzjan heeft er al meermaals mee gedreigd om het afvallige gebied te heroveren. (Belga/KVDA)