Nieuwe Defensieminister zorgt voor ruk naar rechts in Israël

Minister Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu © Reuters

Met het nieuwe coalitie-akkoord lijkt een hervatting van de vredesgesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen verder af dan ooit.

De Israëlische regering, de meest rechtse sinds het ontstaan van de staat, heeft maandag unaniem de toetreding tot de coalitie goedgekeurd van Yisrael Beiteinu (Ons Huis Israël), de nationalistische partij van ‘havik’ Avigdor Lieberman. Dat maakt de weg vrij voor Lieberman op de portefeuille Defensie. Het voorstel tot uitbreiding kwam van premier Benjamin Netanyahu.

Vredesgesprekken verder dan ooit

Op Defensie volgt Lieberman, in een vorig leven nog buitenwipper in Moldavië, Moshe Yaalon op. Die gaf eerder deze maand zijn ontslag, zich beklagend over een gebrek aan vertrouwen vanwege Netanyahu. Lieberman, die een paar jaar geleden als minister van Buitenlandse Zaken van zich liet spreken, zei op Defensie “een verstandig beleid” te zullen voeren met als doel “stabiliteit in Israël en de regio” te brengen.

Het kabinet-Netanyahu wordt aldus een coalitie van zes partijen. Behalve Bibi’s eigen Likoed, zijn dat het rechtse Kulanu (Ons Allemaal), de extreemrechtse partijen HaBajiet HaJehoedi (Het Joodse Huis) en Yisrael Beiteinu en de religieuze partijen Shas (van de Sefarden) en Verenigd Thora-Jodendom (van de Asjkenazi).

Met het nieuwe coalitie-akkoord lijkt een hervatting van de vredesgesprekken tussen Israëli’s en Palestijnen verder af dan ooit. Lieberman heeft in het verleden met enkele omstreden uitspraken de anti-Arabische gevoelens aangewakkerd. Verwacht wordt dat de Israëlische regering een nu nog hardere lijn zal uittekenen in de Palestijnse gebieden.

Milieuminister stapt op

De Israëlische minister van Milieubescherming Avi Gabai stapte afgelopen vrijdag op uit de regering-Netanyahu uit onvrede over de herschikking van de regering die hij “extremistisch” noemt.

“De recente politieke bewegingen zijn iets waarvan ik vind geen deel te kunnen uitmaken”, zo citeerde de krant Gabai die niet zetelt in de Knesset. “Het land heeft het recht een rechtse regering te hebben maar ik denk niet dat het juist is een extremistische regering te vormen”, aldus Gabai.

Volgens de krant Haaretz zei hij dat de herschikking de Israëlische samenleving dreigt te “polariseren”. Gabai gewaagt van “ernstige daden die geen rekening houden met wat van belang is voor de nationale veiligheid”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content