Nieuwe Charlie Hebdo heeft opnieuw Mohammed-cartoon op cover: ‘Alles is vergeven’

Charlie-hoofdredacteur Gerard Briard, advocaat Richard Malka en columnist Patrick Pelloux. © AFP
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Charlie Hebdo zal nieuwe Mohammed-cartoons publiceren, ook op de cover. ‘We zullen niet toegeven, anders is dit alles voor niets geweest’, zegt de advocaat van het satirische weekblad.

Het eerstvolgende nummer van het Franse satirische weeblad Charlie Hebdo verschijnt woensdag op 3 miljoen exemplaren in plaats van de oorspronkelijk voorziene 1 miljoen. Dat heeft distributeur Messageries Lyonnaises de Presse ( MLP) aangekondigd. Het bedrijf verwacht een massa bestellingen uit Frankrijk en daarbuiten.

Alle inkomsten van het eerste miljoen exemplaren gaan naar Charlie Hebdo, want MLP heeft ermee ingestemd gratis te werken. Tot nu toe werd het blad op 60.000 exemplaren gedrukt.

Mohammed-cartoons

Daarnaast heeft het blad ook aangekondigd dat het in zijn volgende nummer cartoons van de profeet Mohammed zal publiceren. ‘We zullen niet toegeven, anders is dit alles voor niets geweest’, aldus Richard Malka, de advocaat van het magazine.

Nieuwe Charlie Hebdo heeft opnieuw Mohammed-cartoon op cover: 'Alles is vergeven'
© AFP

Op de cover zal een huilende, in het wit geklede profeet te zien zijn die in zijn handen een bordje houdt met daarop de woorden “Je suis Charlie”. De titel boven de tekening, die ondertekend werd door Luz, luidt “Tout est pardonné” (“Alles is vergeven”).

Bij de aanslag op het weekblad door twee broers die gelinkt waren aan Al-Qaeda in Jemen, kwamen vorige woensdag 10 medewerkers van het blad om het leven. Desondanks zal de nieuwe editie van Charlie Hebdo, die momenteel gemaakt wordt op de redactie van de krant Libération, woensdag verschijnen. ‘Het is gecompliceerd, met alle begrafenissen deze week, maar we gaan door’, zegt Malka. ‘Het is een daad van overleven.’

Daniel Pearl

De persclub van de Amerikaanse grootstad Los Angeles heeft beslist dit jaar de Daniel Pearl prijs voor moed en integretiteit in de journalistiek aan Charlie Hebdo toe te kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content