Nieuwe Amerikaanse Congres voor het eerst bijeengekomen

© Belga Image/Xinhua

Het nieuwverkozen Amerikaanse Congres is zondag voor het eerst bijeengekomen tijdens een constituerende zitting.

Parallel met de presidentsverkiezingen in november waren er ook verkiezingen voor het voltallige Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat. Beide nieuwverkozen kamers zijn zondag voor het eerst bijeengekomen, volgens de Amerikaanse grondwet moet dit op 3 januari om 12.00 uur plaatselijke tijd (18.00 uur Belgische tijd) gebeuren.

In het Huis vindt daarbij een belangrijke verkiezing plaats: die van de voorzitter (“speaker”). Democrate Nancy Pelosi wil graag zichzelf opvolgen. Gezien omwille van corona de regels voor het stemmen zijn gewijzigd, zou de procedure naar verwachting langer kunnen duren dan gewoonlijk. De Democraten hebben in november hun meerderheid in het Huis kunnen verdedigen, zij het krap. In het vorige, 116de, Congres hadden de Republikeinen de meerderheid in de machtige Senaat.

Maar de samenstelling hiervan is nog niet rond. Woensdag is er in Georgia een tweede ronde voor de twee zetels van de Senaat die nu in Republikeinse handen zijn. Snoepen de Democraten die af, dan zijn beide blokken even sterk. Al hebben de Democraten een voetje voor, want bij staken van stemmen geeft de stem van de vicepresident de doorslag. Dat is nu nog de Republikein Mike Pence, vanaf 20 januari is dat de Democrate Kamala Harris.

Partner Content