Nieuwe aanslag in Kaboel: minstens elf dodelijke slachtoffers

29/01/18 om 08:07 - Bijgewerkt om 10:48

Bron: Belga

Bij de aanval op een legerbasis nabij een grote militaire academie in het Afghaanse Kaboel zijn minstens vijftien doden gevallen: elf Afghaanse soldaten en vier aanvallers.

Nieuwe aanslag in Kaboel: minstens elf dodelijke slachtoffers

Veiligheidstroepen op straat in Kaboel, 29 januari 2018 © Belga Image

Twee aanvallers bliezen zich op, twee anderen zijn doodgeschoten en een vijfde is opgepakt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Daarnaast zijn elf soldaten om het leven gekomen en zestien gewond geraakt.

De aanval startte om 5 uur lokale tijd en duurde ongeveer vijf uur, aldus de woordvoerder. Hij ontkende de eerdere berichten dat de Marshall Fahim Defence University zelf ook was aangevallen. Het doel van de aanval was volgens de woordvoerder de nabijgelegen basis van de 111e brigade. Het is niet onmiddellijk duidelijk of het hier om een semantisch verschil gaat, om een nieuwe mislukking van de veiligheidsdiensten bij de bescherming van een zwaarbewaakte site te verhullen.

IS eiste de aanval op via het propagandakanaal Amaq. Dat meldt de SITE Intel Group, een organisatie die de onlineactiviteiten van terroristische organisaties volgt.

Opflakkering

In Afghanistan is het weer bijzonder onrustig. Afgelopen zaterdag nog was de Kaboel getuige van een van de bloedigste aanslagen van de voorbije jaren. Een zelfmoordterrorist reed met een ziekenwagen vol springstoffen naar één van de meest beveiligde straten van de stad en liet het voertuig ontploffen. De dodentol is intussen opgelopen tot 103. De aanslag is opgeëist door de taliban.

Eerder deze maand was er ook al een bloedige raid van de taliban op het hotel Intercontinental waarbij minstens twintig mensen het leven lieten.

Op internet wijzen vele surfers met de vinger naar buurland Pakistan, dat onderdak en financiering zou verlenen aan de taliban. De Verenigde Staten schorten onlangs hun veiligheidsbijstand aan Pakistan op.

Onze partners