Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gemeld. Ardern wil de wapenwetgeving in haar land aanpassen na de terreuraanslagen, waarbij 49 mensen om het leven kwamen.

De 28-jarige Australische hoofdverdachte Brenton Tarrant werd opgepakt met vijf wapens in zijn bezit, waaronder twee semi-automatische wapens die hij op een legale manier kon aankopen, zei Ardern. 'Onze wapenwetten zullen veranderen, dat kan ik jullie garanderen', aldus de premier, die toevoegde dat de autoriteiten zich zullen inspannen om de wapens van de man te traceren. De Australiër begon in december 2017 wapens aan te kopen.

De media wezen er eerder al op dat Nieuw-Zeeland een van de weinige landen is waar semi-automatische militaire wapens legaal kunnen aangekocht worden met een vergunning. Ex-premier Helen Clark riep eerder op de dag al op om de wapenwetgeving te verstrengen.

Beschuldiging van moord

De verdachte, Brenton Tarrant, werd zaterdagochtend in beschuldiging gesteld van moord.

Tarrant, een voormalige fitnessinstructeur die een extreemrechtse militant werd, verscheen geboeid en gekleed in een wit hemd voor de rechter. Hij luisterde onbewogen naar de aanklacht. Tarrant vroeg niet om een vrijlating op borgtocht. Hij blijft in de cel tot aan zijn volgende verschijning voor de rechtbank, op 5 april.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gemeld. Ardern wil de wapenwetgeving in haar land aanpassen na de terreuraanslagen, waarbij 49 mensen om het leven kwamen.De 28-jarige Australische hoofdverdachte Brenton Tarrant werd opgepakt met vijf wapens in zijn bezit, waaronder twee semi-automatische wapens die hij op een legale manier kon aankopen, zei Ardern. 'Onze wapenwetten zullen veranderen, dat kan ik jullie garanderen', aldus de premier, die toevoegde dat de autoriteiten zich zullen inspannen om de wapens van de man te traceren. De Australiër begon in december 2017 wapens aan te kopen. De media wezen er eerder al op dat Nieuw-Zeeland een van de weinige landen is waar semi-automatische militaire wapens legaal kunnen aangekocht worden met een vergunning. Ex-premier Helen Clark riep eerder op de dag al op om de wapenwetgeving te verstrengen.De verdachte, Brenton Tarrant, werd zaterdagochtend in beschuldiging gesteld van moord.Tarrant, een voormalige fitnessinstructeur die een extreemrechtse militant werd, verscheen geboeid en gekleed in een wit hemd voor de rechter. Hij luisterde onbewogen naar de aanklacht. Tarrant vroeg niet om een vrijlating op borgtocht. Hij blijft in de cel tot aan zijn volgende verschijning voor de rechtbank, op 5 april.