Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt strengere wapenwet aan na aanslag

Jacinda Ardern © Belga Image

De regering van Nieuw-Zeeland maakt werk van een strengere wapenwetgeving, als reactie op de dubbele aanslag in Christchurch. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.

Ardern zei op een persconferentie dat haar kabinet een ‘principeakkoord’ heeft en dat ze tegen 25 maart meer details hoopt te geven.

‘Binnen de tien dagen na deze terreurdaad zullen we hervormingen hebben aangekondigd waarvan ik geloof dat ze onze gemeenschap veiliger zullen maken,’ zei ze volgens internationale media. ‘We hebben die keuze gemaakt als verenigde regering.’

Ardern werd geflankeerd door vicepremier Winston Peters. Die vertegenwoordigt haar coalitiepartner New Zealand First, die zich tot nu toe tegen een strengere wapenwetgeving had verzet. Hij sprak nu zijn volledige steun aan de hervormingen uit.

Via internet

De schutter die de terreuraanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch heeft gepleegd, had wapens en munitie op het internet gekocht. Onlinewapenhandelaar Gun City bevestigde maandag dat de 28-jarige Brenton Tarrant minstens vier wapens via het internet besteld heeft.

Volgens zaakvoerder David Tipple is alles legaal verlopen. ‘We hebben bij deze man, die een wapenvergunning bezit, niets bijzonders opgemerkt’, aldus Tipple. De Australiër had sinds 2017 een wapenvergunning.

Een man van 18 uit Christchurch is aangeklaagd omdat hij de livestream van de aanslagen heeft verspreid, zo hebben lokale media gemeld.

Onderzoek

Ardern kondigde nog aan dat er een onderzoek komt naar de dubbele aanslag. Er zijn vele vragen gerezen naar het feit dat de veronderstelde dader, een zelfverklaarde fascist, niet op de radar van de inlichtingendiensten was gekomen.

De politie herhaalde maandag dat de man zeer waarschijnlijk geen medeplichtigen had.

Begrafenissen

Maandag beginnen de begrafenissen van de slachtoffers van de dubbele terreuraanslag.

De aanslag kostte het leven aan vijftig mensen, negen slachtoffers liggen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Partner Content