Ze reageert zo op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch vrijdag, waarbij vijftig doden vielen.

Ardern voegde eraan toe dat er ook voorlopige maatregelen komen. Dat moet een stormloop verhinderen op de wapens voor de nieuwe wetgeving in voege treedt. Onmiddellijk na de aanslag had Ardern al beloofd dat ze de wapenwetgeving zou verstrengen.

De dader van de aanslag had legaal een heel wapenarsenaal kunnen kopen, halfautomatische wapens inbegrepen.

Er komt ook een verbod op laders met een hoge capaciteit. Hetzelfde geldt voor mechanismen die het mogelijk maken om sneller te vuren. 'Kortom, ieder halfautomatisch wapen dat bij de terreuraanslag van vrijdag gebruikt werd, zal in dit land verboden zijn.'

Alle vijftig slachtoffers van de aanslag zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat zegt de politie van Nieuw-Zeeland donderdag. De overledenen kunnen nu begraven worden.

'Enkele minuten geleden is de identificatieprocedure beëindigd van alle vijftig slachtoffers. Alle families zijn op de hoogte', zei politiecommissaris Mike Bush. 'Dit is een keerpunt in deze procedure.'

Maori roepen op tot nationale 'haka'

De Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, roepen op tot een nationale haka op vrijdag, een ceremoniële dans. Ze willen zo de moslimgemeenschap en de slachtoffers van de terreuraanslag in de stad Christchurch een hart onder de riem te steken.

'We hebben samengewerkt met enkele andere Maori-organisaties en -gemeenschappen om een manier te zoeken om onze steun te betuigen. Onze conclusie was de haka', zegt de directeur van de Maori-raad van Nieuw-Zeeland, Matthew Tukaki, in een mededeling. 'De haka is een krachtige herinnering aan de link tussen cultuur en gemeenschap. Het is iconisch en een teken van respect.'

Veel Maori en niet-Maori in het hele land uitten in de nasleep van de aanslag van vorige week in Christchurch al hun verdriet en woede via een haka. Het ritueel wordt opgevoerd op huwelijksfeesten, begrafenissen en sportevenementen. De voorbije week circuleerden al heel wat video's online van schoolkinderen die samen een haka brengen, met wijd opengesperde ogen en andere krachtige gezichtsuitdrukkingen.

Ze reageert zo op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch vrijdag, waarbij vijftig doden vielen. Ardern voegde eraan toe dat er ook voorlopige maatregelen komen. Dat moet een stormloop verhinderen op de wapens voor de nieuwe wetgeving in voege treedt. Onmiddellijk na de aanslag had Ardern al beloofd dat ze de wapenwetgeving zou verstrengen. De dader van de aanslag had legaal een heel wapenarsenaal kunnen kopen, halfautomatische wapens inbegrepen. Er komt ook een verbod op laders met een hoge capaciteit. Hetzelfde geldt voor mechanismen die het mogelijk maken om sneller te vuren. 'Kortom, ieder halfautomatisch wapen dat bij de terreuraanslag van vrijdag gebruikt werd, zal in dit land verboden zijn.' Alle vijftig slachtoffers van de aanslag zijn inmiddels geïdentificeerd. Dat zegt de politie van Nieuw-Zeeland donderdag. De overledenen kunnen nu begraven worden.'Enkele minuten geleden is de identificatieprocedure beëindigd van alle vijftig slachtoffers. Alle families zijn op de hoogte', zei politiecommissaris Mike Bush. 'Dit is een keerpunt in deze procedure.'De Maori, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, roepen op tot een nationale haka op vrijdag, een ceremoniële dans. Ze willen zo de moslimgemeenschap en de slachtoffers van de terreuraanslag in de stad Christchurch een hart onder de riem te steken.'We hebben samengewerkt met enkele andere Maori-organisaties en -gemeenschappen om een manier te zoeken om onze steun te betuigen. Onze conclusie was de haka', zegt de directeur van de Maori-raad van Nieuw-Zeeland, Matthew Tukaki, in een mededeling. 'De haka is een krachtige herinnering aan de link tussen cultuur en gemeenschap. Het is iconisch en een teken van respect.' Veel Maori en niet-Maori in het hele land uitten in de nasleep van de aanslag van vorige week in Christchurch al hun verdriet en woede via een haka. Het ritueel wordt opgevoerd op huwelijksfeesten, begrafenissen en sportevenementen. De voorbije week circuleerden al heel wat video's online van schoolkinderen die samen een haka brengen, met wijd opengesperde ogen en andere krachtige gezichtsuitdrukkingen.