Helen Clark was de premier van Nieuw-Zeeland tussen 1999 en 2008 en werkte de afgelopen zeven jaar als beheerder van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Huidig premier John Key, de conservatief die sociaal-democraat Clark in 2008 versloeg, verklaarde dat Clark de juiste mix van vaardigheden en ervaring bezit om secretaris-generaal van de VN te worden.

"Helen Clark heeft een grote hoeveelheid ervaring in internationale betrekkingen, die moeilijk overtroffen zal kunnen worden door de andere kandidaten. Ze is goed in luisteren en communiceren, en ik weet dat ze een verschil zal maken als ze verkozen wordt."

'Nieuwe aanpak'

"We hebben nood aan Verenigde Naties die in staat zijn om de belangrijkste uitdagingen waar onze wereld vandaag mee te kampen heeft, het hoofd te bieden", zegt Clark zelf. "De functie van de VN-secretaris-generaal moet, in het beste geval, een stem geven aan de meer dan 7 miljard mensen op de wereld. Zij kijken naar de VN voor hoop, steun en inspiratie." Een van de belangrijkste uitdagingen voor de Verenigde Naties is volgens haar de zoektocht naar nieuwe manieren om wereldwijde vrede en veiligheid te verzekeren. "Burgeroorlogen, veel heterogene niet-statelijke spelers, gewelddadige extremisten - ik denk dat dit alles vraagt om nieuwe en verenigde benaderingswijzen van de VN", aldus de ex-premier.

De nieuwe secretaris-generaal wordt eind dit jaar aangeduid door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, na een aanbeveling door de VN-Veiligheidsraad.

De afgelopen 70 jaar werd de VN door acht mannen geleid, en er wordt dan ook opgeroepen om deze keer een vrouw te verkiezen. Ook de Bulgaarse Unesco-baas Irina Bokova werd al voorgedragen als kandidaat.

De VN-diplomaten zien Clark als een belangrijke kandidaat-opvolger, maar twijfelen of ze de steun zal krijgen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China).

(Belga/RR)

Helen Clark was de premier van Nieuw-Zeeland tussen 1999 en 2008 en werkte de afgelopen zeven jaar als beheerder van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. Huidig premier John Key, de conservatief die sociaal-democraat Clark in 2008 versloeg, verklaarde dat Clark de juiste mix van vaardigheden en ervaring bezit om secretaris-generaal van de VN te worden. "Helen Clark heeft een grote hoeveelheid ervaring in internationale betrekkingen, die moeilijk overtroffen zal kunnen worden door de andere kandidaten. Ze is goed in luisteren en communiceren, en ik weet dat ze een verschil zal maken als ze verkozen wordt." "We hebben nood aan Verenigde Naties die in staat zijn om de belangrijkste uitdagingen waar onze wereld vandaag mee te kampen heeft, het hoofd te bieden", zegt Clark zelf. "De functie van de VN-secretaris-generaal moet, in het beste geval, een stem geven aan de meer dan 7 miljard mensen op de wereld. Zij kijken naar de VN voor hoop, steun en inspiratie." Een van de belangrijkste uitdagingen voor de Verenigde Naties is volgens haar de zoektocht naar nieuwe manieren om wereldwijde vrede en veiligheid te verzekeren. "Burgeroorlogen, veel heterogene niet-statelijke spelers, gewelddadige extremisten - ik denk dat dit alles vraagt om nieuwe en verenigde benaderingswijzen van de VN", aldus de ex-premier. De nieuwe secretaris-generaal wordt eind dit jaar aangeduid door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, na een aanbeveling door de VN-Veiligheidsraad. De afgelopen 70 jaar werd de VN door acht mannen geleid, en er wordt dan ook opgeroepen om deze keer een vrouw te verkiezen. Ook de Bulgaarse Unesco-baas Irina Bokova werd al voorgedragen als kandidaat. De VN-diplomaten zien Clark als een belangrijke kandidaat-opvolger, maar twijfelen of ze de steun zal krijgen van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en China).(Belga/RR)