Het conflict in Oekraïne, dat sinds april 2014 aan de gang is, heeft al aan meer dan 6.000 burgers en soldaten het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). De gevechten die plaatsvonden net voor het ingaan van de wapenstilstand op 15 februari, hebben nog honderden levens geëist.

'Ondraaglijke toestanden in Oost-Oekraïne'

Het meest recente rapport over de mensenrechten in het oosten van Oekraïne toont 'een beeld van de genadeloze verwoesting van levens van burgers en van de infrastructuur'. Vooral vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren lijden onder deze ondraaglijke toestanden, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Said Raad al-Hussein.

Aan het begin van de zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, voegde hij er nog aan toe dat men 'alle schendingen van mensenrechten grondig moet onderzoeken en dat de daders aangeklaagd moeten worden'.

'Nieuwe sancties tegen Moskou bij schending staakt-het-vuren'

Op hetzelfde moment zijn de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève begonnen aan gesprekken over de toekomst van Oekraïne. De ontmoeting tussen Kerry en Lavrov gebeurde amper enkele minuten na de publicatie van het nieuwe VN-rapport. De twee ministers hebben elkaar kort de hand geschud, maar geen verklaring afgelegd aan de pers.

Het onderhoud gaat voornamelijk over de toekomst van Oekraïne. Volgens bronnen uit de entourage van John Kerry, zal de Amerikaanse minister aan Lavrov duidelijk maken dat de VS en de Europese Unie al werk aan het maken zijn van nieuwe sancties tegen Moskou. Die zouden ingaan indien het staakt-het-vuren geschonden wordt.

Wellicht zal ook de moord op Boris Nemtsov, een van de belangrijkste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin, aan bod komen. Naast Oekraïne en de zaak-Nemtsov, zullen de ministers ook discussiëren over de conflicten in het Midden-Oosten en de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran. (Belga)

Het conflict in Oekraïne, dat sinds april 2014 aan de gang is, heeft al aan meer dan 6.000 burgers en soldaten het leven gekost. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN). De gevechten die plaatsvonden net voor het ingaan van de wapenstilstand op 15 februari, hebben nog honderden levens geëist.'Ondraaglijke toestanden in Oost-Oekraïne'Het meest recente rapport over de mensenrechten in het oosten van Oekraïne toont 'een beeld van de genadeloze verwoesting van levens van burgers en van de infrastructuur'. Vooral vrouwen, kinderen, ouderen en zwakkeren lijden onder deze ondraaglijke toestanden, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Said Raad al-Hussein.Aan het begin van de zitting van de VN-Mensenrechtenraad in Genève, voegde hij er nog aan toe dat men 'alle schendingen van mensenrechten grondig moet onderzoeken en dat de daders aangeklaagd moeten worden'.'Nieuwe sancties tegen Moskou bij schending staakt-het-vuren'Op hetzelfde moment zijn de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov in Genève begonnen aan gesprekken over de toekomst van Oekraïne. De ontmoeting tussen Kerry en Lavrov gebeurde amper enkele minuten na de publicatie van het nieuwe VN-rapport. De twee ministers hebben elkaar kort de hand geschud, maar geen verklaring afgelegd aan de pers.Het onderhoud gaat voornamelijk over de toekomst van Oekraïne. Volgens bronnen uit de entourage van John Kerry, zal de Amerikaanse minister aan Lavrov duidelijk maken dat de VS en de Europese Unie al werk aan het maken zijn van nieuwe sancties tegen Moskou. Die zouden ingaan indien het staakt-het-vuren geschonden wordt. Wellicht zal ook de moord op Boris Nemtsov, een van de belangrijkste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin, aan bod komen. Naast Oekraïne en de zaak-Nemtsov, zullen de ministers ook discussiëren over de conflicten in het Midden-Oosten en de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran. (Belga)