Nieuw seksschandaal rond kandidaat-burgemeester van New York Weiner

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Er zijn opnieuw seksuele chatberichten en foto’s opgedoken van kandidaat-burgemeester van New York en ex-VS-Congresman Anthony Weiner. Die kondigt aan dat hij zijn kandidatuur niet staakt.

De nieuwe chatberichten tussen Weiner en een niet-geïdentificeerde cyberminnares werden gepubliceerd door de website TheDirty.com. Daarin beschrijft Weiner in taal die niets aan de verbeelding overlaat welke seksuele acrobatieën hij in gedachte heeft met de dame.

Weiner stuurde ook een foto van zijn penis mee. De dame zekf stelde dan weer dat ze opgewonden werd van zijn tirades tegen de Republikeinse oppositie toen hij in het Huis van Afgevaardigden in Washington zat. Daar was hij in 2011 opgestapt nadat gelijkaardige Twitterberichten uitlekten.

Vergiffenis

Verwacht werd dat Weiner zich zou terugtrekken uit de burgemeestersverkiezing. Dat doet hij niet, zei hij op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie, waar hij geflankeerd werd oor zijn vrouw, Huma Abedin, de gewezen rechterhand van Hillary Clinton.

Toen hij zich eerder dit jaar kandidaat stelde als burgemeester van New York had Weiner al gewaarschuwd dat er meer bezwarend materiaal zou kunnen opduiken. De grote vraag op de persconferentie was of de nu uitgelekte chatberichten en foto’s nieuw zijn: dateerden ze van voor of na zijn ontslag uit het parlement?

“Sommige dingen gebeurden voor mijn ontslag en sommige gebeurden nadien, maar dat was ook de tijd dat mijn vrouw en ik aan onze problemen werkten”, zei Weiner. “Gelukkig ligt dit allemaal achter me.”

Abedin, wiens houding het midden hield tussen een brede glimlach en onwennig staan draaien, zei dat ze Weiner een tweede kans gegeven had, maar dat dat niet makkelijk was: “Er is veel werk en heel veel therapie voor nodig geweest. Ik heb hem vergheven, ik geloof in hem en zoals ik van in het begin heb gezegd: we gaan nu voorwaarts.”

Weiner stelde dat hij Abedin alles verteld had over zijn online-escapades en dat ze allebei vooraf wisten dat er nieuwe revelaties konden komen toen hij zich kandidaat stelde. “Anthony heeft een aantal vreselijke vergissingen gemaakt, zowel voor als na zijn ontslag uit het Congres”, zei Abedin. “Maar dat is tussen ons.”

Vertrouwen

Of dit nieuwe schandaal daadwerkelijk tussen beide echtelieden blijft, is maar de vraag. Weiner moest vanaf de eerste dag van zijn burgemeesterscampagne al afrekenen met mensen die hem op straat toeriepen dat hij een viespeuk was. Dat zal er niet op verbeteren.

Het is bovendien niet uitgesloten dat er nog meer beelden en chats opduiken. Dat Weiner nu toegegeven heeft dat hij ook na zijn ontslag uit het Congres doorging met seksberichten sturen, is weinig vertrouwenwekkend.

Weiner, een man met een ongemeen scherpe tong, was tot zijn ontslag één van de rijzende sterren van de Democratische partij. Niet alleen anoniem vrouwen op het internet, maar ook de linkse achterban van de partij kregen vlinders in de buik toen hij tekeer ging tegen de Republikeinen. Of Weiner deze nieuwe openbaringen overleeft, is een zeer groot vraagteken. De Democratisch voorverkiezingen in New York gaan door begin september – als Weiner het al zo lang uitzingt.

Partner Content