'Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van het Van Gogh Museum nog nooit voorgekomen', zegt Directeur Axel Rüger.

'Het is al zeldzaam dat er een nieuw schilderij aan het oeuvre van Van Gogh kan worden toegevoegd. Maar wat extra bijzonder is, is dat het een scharnierstuk in zijn oeuvre is en bovendien een groot schilderij uit wat velen zien als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie, zijn periode in het Zuid-Franse Arles.'

Al het onderzoek wijst uit: dit werk is van Van Gogh

In die zelfde periode schilderde Vincent Van Gogh ook wereldberoemde werken als Zonnebloemen, Het gele huis en De slaapkamer.

Uitgebreid onderzoek van Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp, twee senior onderzoekers van het Van Gogh Museum, naar stijl, techniek, verf, doek, de voorstelling, Van Goghs brieven en de herkomst wijst uit dat dit werk van Van Gogh is.

Van Goghs ambitie met het schilderij was groot. Hij wilde zich met dit stuk presenteren als dichter onder de landschapsschilders en bleek diep teleurgesteld toen hij naar zijn eigen idee bepaalde problemen niet overtuigend had opgelost.

Scharnierstuk

'Maar die spanning tussen droom en resultaat maakt dit stuk juist aantrekkelijk', menen Van Tilborgh en Meedendorp.

'We zien Van Gogh hier zichtbaar werken, worstelen haast, en dat maakt deel uit van de charme van het werk. Het behoort hiermee tot de bijzondere groep van experimentele werken waarvan Van Gogh de waarde zelf soms minder hoog inschatte dan wij nu doen. Het schilderij is zelfs een scharnierstuk. Hierna nam zijn behoefte om steeds pasteuzer en dikker te gaan schilderen toe.'

'Zonsondergang bij Montmajour' is vanaf 24 september in de tentoonstelling 'Van Gogh aan het werk' te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

'Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van het Van Gogh Museum nog nooit voorgekomen', zegt Directeur Axel Rüger. 'Het is al zeldzaam dat er een nieuw schilderij aan het oeuvre van Van Gogh kan worden toegevoegd. Maar wat extra bijzonder is, is dat het een scharnierstuk in zijn oeuvre is en bovendien een groot schilderij uit wat velen zien als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie, zijn periode in het Zuid-Franse Arles.'In die zelfde periode schilderde Vincent Van Gogh ook wereldberoemde werken als Zonnebloemen, Het gele huis en De slaapkamer. Uitgebreid onderzoek van Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp, twee senior onderzoekers van het Van Gogh Museum, naar stijl, techniek, verf, doek, de voorstelling, Van Goghs brieven en de herkomst wijst uit dat dit werk van Van Gogh is. Van Goghs ambitie met het schilderij was groot. Hij wilde zich met dit stuk presenteren als dichter onder de landschapsschilders en bleek diep teleurgesteld toen hij naar zijn eigen idee bepaalde problemen niet overtuigend had opgelost. 'Maar die spanning tussen droom en resultaat maakt dit stuk juist aantrekkelijk', menen Van Tilborgh en Meedendorp. 'We zien Van Gogh hier zichtbaar werken, worstelen haast, en dat maakt deel uit van de charme van het werk. Het behoort hiermee tot de bijzondere groep van experimentele werken waarvan Van Gogh de waarde zelf soms minder hoog inschatte dan wij nu doen. Het schilderij is zelfs een scharnierstuk. Hierna nam zijn behoefte om steeds pasteuzer en dikker te gaan schilderen toe.''Zonsondergang bij Montmajour' is vanaf 24 september in de tentoonstelling 'Van Gogh aan het werk' te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.