'Ik ben geen expert en er zijn verschillende meningen over de beslissing', liet ayatollah Ali Khamenei optekenen. 'Als de leiders van ons land die beslissing nemen, steun ik die.' De uitspraak is olie op het vuur voor de mensen die al in het verweer gingen tegen de plannen van de regering. Een buitengewone zitting van het parlement staat op de agenda.

Wegens de aanhoudende economische crisis ging de Iraanse regering vrijdag over tot het verhogen van de benzineprijzen en het rantsoeneren van benzine. Op die manier wil Iran naar eigen zeggen middelen opzij zetten om de sociale uitkeringen te financieren. In verschillende Iraanse steden kwamen vrijdagavond mensen op straat om te betogen tegen de verhoging van de benzineprijzen.

Vooral in de stad Sirhan was het protest hevig. Mensen vielen een benzinedepot in de stad aan en probeerden het in brand te steken. De politie kon uiteindelijk verhinderen dat er brand ontstond. Er zou al minstens één burger gestorven zijn. Isna meldde zaterdag dat overlijden zonder verdere details te verschaffen over de doodsoorzaak.

De procureur van Yazd, Mohammad Hadadzadeh, meldt aan de (semi-officiële) persagentschappen Isna en Mehr dat er na uren van clashes met de politie 40 mensen opgepakt werden in Yazd. Er is sprake van 'ordeverstoorders', 'sabotageacties' en vandalisme. De opgepakte demonstranten zijn niet afkomstig van Yazd zelf, klinkt het nog.

Zondag meldde nieuwsagentschap Isna dat bij rellen in het westen van het land ook een politieofficier om het leven is gekomen. De man stierf zaterdagnacht tijdens een clash tussen ordetroepen en demonstranten in de stad Kermanshah. De dodentol komt zo op twee.

'Beperkt' internet

Ook zaterdagnacht zou het protest dus in geweld uitgemond zijn. Er is weliswaar weinig betrouwbare informatie voorhanden sinds zaterdagmiddag de toegang tot het internet op vele plaatsen geblokkeerd is. Volgens het ministerie van Telecom werd het internet 'beperkt' gedurende 24 uur op aangeven van de nationale veiligheidsraad.

Alleszins komt het parlement vandaag bijeen. Het zou oorspronkelijk de bedoeling geweest zijn dat het parlement de intrekking van de regeringsplannen voor duurdere benzine en rantsoenering zou afdwingen. Maar volgens Iraanse media zouden de volksvertegenwoordigers nu bekijken hoe ze kunnen voorkomen dat de regeringsplannen tot een inflatiespiraal zouden leiden.

'Ik ben geen expert en er zijn verschillende meningen over de beslissing', liet ayatollah Ali Khamenei optekenen. 'Als de leiders van ons land die beslissing nemen, steun ik die.' De uitspraak is olie op het vuur voor de mensen die al in het verweer gingen tegen de plannen van de regering. Een buitengewone zitting van het parlement staat op de agenda. Wegens de aanhoudende economische crisis ging de Iraanse regering vrijdag over tot het verhogen van de benzineprijzen en het rantsoeneren van benzine. Op die manier wil Iran naar eigen zeggen middelen opzij zetten om de sociale uitkeringen te financieren. In verschillende Iraanse steden kwamen vrijdagavond mensen op straat om te betogen tegen de verhoging van de benzineprijzen. Vooral in de stad Sirhan was het protest hevig. Mensen vielen een benzinedepot in de stad aan en probeerden het in brand te steken. De politie kon uiteindelijk verhinderen dat er brand ontstond. Er zou al minstens één burger gestorven zijn. Isna meldde zaterdag dat overlijden zonder verdere details te verschaffen over de doodsoorzaak.De procureur van Yazd, Mohammad Hadadzadeh, meldt aan de (semi-officiële) persagentschappen Isna en Mehr dat er na uren van clashes met de politie 40 mensen opgepakt werden in Yazd. Er is sprake van 'ordeverstoorders', 'sabotageacties' en vandalisme. De opgepakte demonstranten zijn niet afkomstig van Yazd zelf, klinkt het nog.Zondag meldde nieuwsagentschap Isna dat bij rellen in het westen van het land ook een politieofficier om het leven is gekomen. De man stierf zaterdagnacht tijdens een clash tussen ordetroepen en demonstranten in de stad Kermanshah. De dodentol komt zo op twee.Ook zaterdagnacht zou het protest dus in geweld uitgemond zijn. Er is weliswaar weinig betrouwbare informatie voorhanden sinds zaterdagmiddag de toegang tot het internet op vele plaatsen geblokkeerd is. Volgens het ministerie van Telecom werd het internet 'beperkt' gedurende 24 uur op aangeven van de nationale veiligheidsraad.Alleszins komt het parlement vandaag bijeen. Het zou oorspronkelijk de bedoeling geweest zijn dat het parlement de intrekking van de regeringsplannen voor duurdere benzine en rantsoenering zou afdwingen. Maar volgens Iraanse media zouden de volksvertegenwoordigers nu bekijken hoe ze kunnen voorkomen dat de regeringsplannen tot een inflatiespiraal zouden leiden.