Nieuw proces moord Politkovskaja gestart

© Reuters

Zeven jaar na de moord op de Kremlin-kritische journaliste Anna Politkovskaja is voor een rechtbank in Moskou een nieuwe openbare rechtszitting tegen vijf verdachten begonnen.

In een rechtbank in Moskou is de het proces rond de moord op de Kremlin-kritische journaliste Anna Politkovskaja opnieuw gestart. Politkovskaja werd zeven jaar geleden voor haar woning doodgeschoten.

In de beklaagdenbank zitten de vermoedelijke moordenaar, de organisator van het misdrijf en drie medeplichtigen. Dat heeft de rechtbank meegedeeld. De beschuldigden zijn afkomstig uit de Russische republiek Tsjetsjenië in de noordelijke Kaukasus. Van daaruit had de journaliste van de onafhankelijke krant Novaya Gazeta over de zwaarste schendingen van de mensenrechten bericht.

De opdrachtgever voor de moord is nog steeds niet gekend, hekelde hoofdredacteur Dmitri Moeratov.

Kritische tegenstander Poetin

De met internationale onderscheidingen gelauwerde Politkovskaja was een van de meest kritische tegenstandsters van president Vladimir Poetin. Ze werd op 7 oktober 2006 -de verjaardag van Poetin- voor haar woning in Moskou doodgeschoten. De moord zorgde wereldwijd voor ontzetting.

De als medeklagers optredende kinderen van Politkovskaja -Vera en Ilja- bleven bij het begin van het proces demonstratief weg. In een schriftelijke verklaring laakten ze het feit dat de rechtbank de jury van gezworenen zonder hun aanwezigheid heeft samengesteld. Ze hadden ook gevraagd het proces pas te beginnen na de terugkeer van hun advocaten op 29 juli.

Een eerste groot proces in de moordzaak eindigde in 2009 voor de aangeklaagden op een vrijspraak bij gebrek aan bewijzen. De hoogste gerechtelijke instantie in Rusland had het vonnis deels nietig verklaard en een nieuw rechtsgeding bevolen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content