Het Hongaarse parlement ging maandagavond akkoord met een wet die de politie meer bevoegdheden geeft om daklozen aan te pakken. Volgens de nieuwe wet mogen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats niet meer vertoeven op plaatsen die tot Hongaars werelderfgoed behoren.Wie dat wel doet, krijgt een taakstraf of een boete. Bij herhaalde overtreding wacht een gevangenisstraf. De wet moet vooral hoofdstad Boedapest een stuk 'schoner' maken voor het oog van de vele toeristen in de stad.

Naar schatting verblijven rond de 8.000 tot 10.000 daklozen in de stad. Er zou voor slechts 6.000 van hen opvang zijn, zo melden hulporganisaties. Maar de regering bestrijdt dat.

De linkse oppositie doet een beroep op president Janos Adler om de wet niet te ondertekenen. Het Constitutioneel Hof heeft niet meer de macht om de wet af te schieten en Adler is daarom voor de oppositie de laatste hoop.(Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Het Hongaarse parlement ging maandagavond akkoord met een wet die de politie meer bevoegdheden geeft om daklozen aan te pakken. Volgens de nieuwe wet mogen mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats niet meer vertoeven op plaatsen die tot Hongaars werelderfgoed behoren.Wie dat wel doet, krijgt een taakstraf of een boete. Bij herhaalde overtreding wacht een gevangenisstraf. De wet moet vooral hoofdstad Boedapest een stuk 'schoner' maken voor het oog van de vele toeristen in de stad.Naar schatting verblijven rond de 8.000 tot 10.000 daklozen in de stad. Er zou voor slechts 6.000 van hen opvang zijn, zo melden hulporganisaties. Maar de regering bestrijdt dat.De linkse oppositie doet een beroep op president Janos Adler om de wet niet te ondertekenen. Het Constitutioneel Hof heeft niet meer de macht om de wet af te schieten en Adler is daarom voor de oppositie de laatste hoop.(Elsevier/Servaas van der Laan/TV)