In het noorden van Sierra Leone hebben de gezondheidsautoriteiten een nieuw geval van ebola vastgesteld. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een dag nadat West-Afrika officieel ebolavrij werd verklaard.

Sierra Leone werd al op 7 november ebolavrij verklaard, maar nu is er dus opnieuw een geval van ebola in het land. Het betreft een jongen die overleed in de stad Magburaka en op wie volgens BBC Britse experts twee positieve ebolatests hebben uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk wanneer de jongen overleed.

Liberia al drie keer ebolavrij verklaard

In Sierra Leone stierven sinds december 2013 bijna 4.000 mensen aan ebola, in totaal vielen in West-Afrika 11.000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie verwittigde bij het uitroepen van het einde van de uitbraak al dat het altijd mogelijk was dat er nog kleine opflakkeringen kunnen zijn van het virus. Zo werd Liberia al drie keer ebolavrij verklaard, nadat er twee keer een nieuwe opflakkering was.

Een land wordt beschouwd als ebolavrij zodra twee incubatieperiodes van 21 dagen zijn gepasseerd sinds het laatste geval een tweede keer negatief getest heeft.

Lessen trekken

De respons op de uitbraak werd niet beperkt door een gebrek aan middelen, maar door een gebrek aan politieke wil om snel hulp te bieden aan de getroffen gebieden

Artsen zonder Grenzen

De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vraagt intussen aan de internationale gemeenschap om lessen te trekken uit de voorbije twee jaar, zodat ze in de toekomst beter voorbereid is op dergelijke epidemieën.

'De respons op de uitbraak werd niet beperkt door een gebrek aan middelen, maar door een gebrek aan politieke wil om snel hulp te bieden aan de getroffen gebieden', aldus Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.

Op het hoogtepunt van haar hulpverlening zette AZG 4.000 nationale en 325 internationale medewerkers in. 10.376 patiënten werden opgenomen in haar ebolaklinieken, waarvan er 5.226 ebola bleken te hebben. In totaal spendeerde de organisatie 96 miljoen euro aan het bestrijden van de epidemie. Ook verloor ze veertien medewerkers die stierven aan ebola. (Belga/AVE)

In het noorden van Sierra Leone hebben de gezondheidsautoriteiten een nieuw geval van ebola vastgesteld. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een dag nadat West-Afrika officieel ebolavrij werd verklaard.Sierra Leone werd al op 7 november ebolavrij verklaard, maar nu is er dus opnieuw een geval van ebola in het land. Het betreft een jongen die overleed in de stad Magburaka en op wie volgens BBC Britse experts twee positieve ebolatests hebben uitgevoerd. Het is nog niet duidelijk wanneer de jongen overleed.In Sierra Leone stierven sinds december 2013 bijna 4.000 mensen aan ebola, in totaal vielen in West-Afrika 11.000 doden. De Wereldgezondheidsorganisatie verwittigde bij het uitroepen van het einde van de uitbraak al dat het altijd mogelijk was dat er nog kleine opflakkeringen kunnen zijn van het virus. Zo werd Liberia al drie keer ebolavrij verklaard, nadat er twee keer een nieuwe opflakkering was.Een land wordt beschouwd als ebolavrij zodra twee incubatieperiodes van 21 dagen zijn gepasseerd sinds het laatste geval een tweede keer negatief getest heeft.De hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vraagt intussen aan de internationale gemeenschap om lessen te trekken uit de voorbije twee jaar, zodat ze in de toekomst beter voorbereid is op dergelijke epidemieën.'De respons op de uitbraak werd niet beperkt door een gebrek aan middelen, maar door een gebrek aan politieke wil om snel hulp te bieden aan de getroffen gebieden', aldus Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen.Op het hoogtepunt van haar hulpverlening zette AZG 4.000 nationale en 325 internationale medewerkers in. 10.376 patiënten werden opgenomen in haar ebolaklinieken, waarvan er 5.226 ebola bleken te hebben. In totaal spendeerde de organisatie 96 miljoen euro aan het bestrijden van de epidemie. Ook verloor ze veertien medewerkers die stierven aan ebola. (Belga/AVE)