Nieuw beeldmateriaal in zaak Michael Brown

Michael Brown © /
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

In 2014 werd de 18-jarige Michael Brown doodgeschoten door politieagent Darren Wilson in de Amerikaanse stad Ferguson. Dit weekend werd nieuw beeldmateriaal van die avond gepresenteerd.

Documentairemaker Jason Pollock presenteerde afgelopen zaterdag op het festival SXSW in Texas een film over Brown’s dood. Daarin is beeldmateriaal te zien dat nooit eerder in het openbaar getoond is.

Op de beelden zie je Brown in de avondwinkel rond 1 uur ’s nachts van de dag waarop hij werd doodgeschoten. Hij lijkt een zakje te geven aan de winkelbediende en krijgt cigarello’s in ruil. Voordat hij naar buiten loopt draait hij zich om en geeft hij de cigarello’s terug. Volgens Pollock wijzen de beelden erop dat de verhaallijn van de politie niet klopt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De politie heeft altijd gezegd dat Brown de avondwinkel met geweld wilde overvallen. Daarna zou hij op straat Wilson aangevallen hebben, die hem vervolgens doodschoot. Maar volgens Pollock laten de beelden zien dat Brown in de winkel was om zijn cigarello’s op te halen, wat een betaling voor het zakje (vermoedelijk marijuana) zou zijn, niet om de winkel te overvallen.

De politie liet per email aan The New York Times weten dat het de videobeelden niet naar buiten bracht omdat ze niet relevant zouden zijn.

Pollock, die twee jaar lang in Ferguson verbleef om onderzoek te doen, denkt dat de video niet openbaar gemaakt werd om Brown als gewelddadig neer te kunnen zetten. De politie bracht destijds wel een bewakingsvideo naar buiten van vlak voor het schietincident waarop Brown een winkelbediende een duw gaf. “Ze hebben Michael’s karakter om zeep geholpen met de video, en ze lieten ons niet zien wat er echt gebeurd is”, zei hij tegen de New York Times. “Dit laat hun intentie om hem slecht af te schilderen en het weglaten van bewijs zien.”

De dood van Brown leidde wekenlang tot rellen in Ferguson en wordt als het begin van de Black Lives Matter-beweging gezien. Agent Darren Wilson werd vrijgesproken van een misdrijf, maar nam wel ontslag van de politie. Brown’s ouders hebben Wilson, de politiechef en de stad Ferguson aangeklaagd. De zaak dient volgend jaar.

Partner Content