Niet genoeg wind voor Nederlandse windmolens

De Nederlandse investeringen in windenergie zijn bewonderenswaardig, alleen produceerden de windmolens vorig jaar 13 procent minder energie door een gebrek aan wind.

Het voorbije jaar liet de wind in Nederland het al eens afweten, wat zorgde voor een sterke daling in de energieproductie. “De groei van het windmolenpark was niet groot genoeg om het verminderde windaanbod van het voorbije jaar te compenseren”, verklaart het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het windaanbod voor windmolens wordt uitgedrukt met de zogenaamde Windex. Het cijfer 100 weerspiegelt de gemiddelde hoeveelheid wind over de periode 1996-2005. Over heel 2010 kwam de Windex uit op 77. “Nog nooit was de Windex zo laag”, aldus het CBS, dat de Windex sinds 1988 meet.

De totale productie van hernieuwbare elektriciteit in Nederland is goed voor ongeveer 9 procent van het binnenlandse energieverbruik. Ondanks de afname van windenergie in 2010 bleef dat aandeel toch stabiel, dankzij de winning van energie uit biomassa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content