‘Niet 800.000, maar 1,5 miljoen vluchtelingen verwacht in Duitsland’

© Reuters

De autoriteiten in Duitsland verwachten dat er zich dit jaar tot 1,5 miljoen vluchtelingen kunnen aanmelden in het land.

Dat blijkt uit een intern regeringsdocument waar de krant Bild beslag op kon leggen.

Tot nu toe werd er officieel steeds uitgegaan van 800.000 vluchtelingen bij onze oosterburen. Het cijfer van anderhalf miljoen zou betekenen dat ook in de volgende maanden er geen daling van het aantal asielaanvragen verwacht wordt. Voor het laatste kwartaal wordt zelfs rekening gehouden met de komst van 900.000 vluchtelingen, of zo’n 10.000 per dag, aldus Bild. Dat zou volgens de krant ook logistieke problemen kunnen opleveren, want nu al is er een tekort aan wooncontainers en sanitaire voorzieningen.

Het vertrouwelijke document waarschuwt ook dat met elke goedgekeurde asielaanvraag rekening moet worden gehouden met nog eens vier tot acht familieleden die op termijn gebruikmaken van gezinshereniging.

Instroom beperken

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat het momenteel erg moeilijk is inschattingen te maken over het exacte aantal vluchtelingen. Maar de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble heeft zondag in een interview met ZDF beklemtoond dat Europa de instroom van vluchtelingen moet beperken, in overleg met Turkije.

Volgens de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung zou de Europese Commissie met Turkije een actieplan hebben afgesproken waarbij dat land zijn grens met Griekenland beter gaat bewaken, onder meer met patrouilles op zee, in samenwerking met Frontex. Daarnaast zouden er ook vluchtelingenkampen komen in Turkije, waar tot 2 miljoen mensen terechtkunnen. Die kampen zouden deels gefinancierd worden door de EU, schrijft de krant. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content