De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is opgepakt voor verhoor over 'machtsmisbruik'en 'schendingvande geheimhouding van het onderzoek'. Dat schrijven Franse media op gezag van AFP. Het is de eerste keer dat een dergelijke maatregel getroffen wordt tegen een gewezen staatshoofd in Frankrijk.

Nicolas Sarkozy, de voorganger van huidig Frans president François Hollande, is in voorlopige hechtenis genomen. Hij wordt verhoord in een onderzoek naar machtsmisbruik en de schending van de geheimhouding van het onderzoek.

Onderzoekers van de anti-corruptiebrigade van de gerechtelijke politie kunnen Sarkozy 24 uur ondervragen. Die termijn kan eenmaal verlengd worden.

Volgens AFP wordt 'Sarko' ondervraagd in het hoofdkantoor van de centrale directie van de gerechtelijke politie in Nanterre, een voorstad van Parijs.

Justitie onderzoekt of Sarkozy geprobeerd heeft om bij een hoge magistraat informatie in te winnen over een onderzoek dat hem aanbelangde. In ruil daarvoor zou aan de magistraat een prestigieuze functie beloofd zijn.

Netwerk van informanten

Eerder werd ook al Sarkozys advocaat, Thierry Herzog, in bewaring genomen, net als de magistraat Gilbert Azibert en Patrick Sassoust, advocaat-generaal bij de strafkamer van het Hof van Cassatie.

Het gaat in de drie gevallen om dezelfde zaak, schrijft Le Monde. Die krant bracht eerder al uit dat er een netwerk bestaat van informanten bij justitie en politie, dat de president en zijn naasten op de hoogte hield van eventuele rechtzaken die hen konden schaden.

Libisch geld voor presidentiële campagne?

De vermoedens over zo'n netwerk borrelden op toen een corruptie-onderzoek geopend werd in 2013. Daarbij werd onderzocht of er vanuit Libië, waar dictator Muhammed Khadaffi toen nog de scepter zwaaide, geld vloeide naar de presidentiële campagne van Sarkozy in 2007. Naar aanleiding van dat onderzoek werden Sarkozy en verschillende familieleden van hem onder telefonisch toezicht geplaatst.

Nicolas Sarkozy wil bij de volgende Franse presidentsverkiezingen opnieuw deelnemen. Zijn rechtse UMP ligt echter danig overhoop en is verwikkeld in een machtstrijd.

Nicolas Sarkozy, de voorganger van huidig Frans president François Hollande, is in voorlopige hechtenis genomen. Hij wordt verhoord in een onderzoek naar machtsmisbruik en de schending van de geheimhouding van het onderzoek. Onderzoekers van de anti-corruptiebrigade van de gerechtelijke politie kunnen Sarkozy 24 uur ondervragen. Die termijn kan eenmaal verlengd worden. Volgens AFP wordt 'Sarko' ondervraagd in het hoofdkantoor van de centrale directie van de gerechtelijke politie in Nanterre, een voorstad van Parijs. Justitie onderzoekt of Sarkozy geprobeerd heeft om bij een hoge magistraat informatie in te winnen over een onderzoek dat hem aanbelangde. In ruil daarvoor zou aan de magistraat een prestigieuze functie beloofd zijn.Eerder werd ook al Sarkozys advocaat, Thierry Herzog, in bewaring genomen, net als de magistraat Gilbert Azibert en Patrick Sassoust, advocaat-generaal bij de strafkamer van het Hof van Cassatie.Het gaat in de drie gevallen om dezelfde zaak, schrijft Le Monde. Die krant bracht eerder al uit dat er een netwerk bestaat van informanten bij justitie en politie, dat de president en zijn naasten op de hoogte hield van eventuele rechtzaken die hen konden schaden. De vermoedens over zo'n netwerk borrelden op toen een corruptie-onderzoek geopend werd in 2013. Daarbij werd onderzocht of er vanuit Libië, waar dictator Muhammed Khadaffi toen nog de scepter zwaaide, geld vloeide naar de presidentiële campagne van Sarkozy in 2007. Naar aanleiding van dat onderzoek werden Sarkozy en verschillende familieleden van hem onder telefonisch toezicht geplaatst.Nicolas Sarkozy wil bij de volgende Franse presidentsverkiezingen opnieuw deelnemen. Zijn rechtse UMP ligt echter danig overhoop en is verwikkeld in een machtstrijd.