Verschillende Franse tv-zenders zonden de eerste minuten van een videoconferentie in het Élysee tussen Nicolas Sarkozy en Barack Obama uit enkele dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.

'We zullen winnen, Mr Obama'

Het filmpje toont een zeldzame blik op de informele gesprekken tussen wereldleiders. Wanneer Obama zegt 'Het is wellicht druk', antwoordt een grijnzende Sarkozy in het Engels: 'We zullen winnen, Mr Obama. Jij en ik, samen.'. De camera verlaat de kamer zodra de presidenten de onderwerpen Syrië, Iran en olie aansnijden.

De tv-stunt brengt Frankrijk in verlegenheid, zo vindt het campagneteam van François Hollande, de socialistische presidentskandidaat en Sarkozy's grootste rivaal. De Socialistische Partij (SP) beschuldigt Sarkozy ervan het diplomatische protocol te doorbreken om zijn campagne nieuw leven in te blazen en het imago van de president te versterken. 'De beelden verzwakken de geloofwaardigheid van Frankrijk in Washington en de rest van de wereld.'

In de val gelokt

De Franse media vroegen zich af of het Witte Huis wist dat de beelden publiekelijk zouden worden gemaakt. Of werd Obama in de val gelokt? Volgens Le Monde was Washington wel degelijk op de hoogte dat de eerste minuten van de videoconferentie zouden worden gefilmd.

De volgens peilingen achterop liggende Sarkozy moet het bij de verkiezing volgende zondag opnemen tegen negen tegenstanders, waaronder zijn belangrijkste rivaal François Hollande. Die zou volgens de peilingen in de tweede en beslissende ronde met grote voorsprong winnen van Sarkozy. Hollande waarschuwde in een interview in de zondagskrant Journal du Dimanche evenwel voor vervroegd optimisme.

Het komt tot een tweede ronde op 6 mei indien in de eerste stembusgang op 22 april geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Dat wordt beschouwd als zeker omdat in de peilingen voor de eerste verkiezingsronde naast Hollande, Sarkozy en Mélenchon ook de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen meer dan tien procent zou halen. (TE)

Verschillende Franse tv-zenders zonden de eerste minuten van een videoconferentie in het Élysee tussen Nicolas Sarkozy en Barack Obama uit enkele dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. 'We zullen winnen, Mr Obama' Het filmpje toont een zeldzame blik op de informele gesprekken tussen wereldleiders. Wanneer Obama zegt 'Het is wellicht druk', antwoordt een grijnzende Sarkozy in het Engels: 'We zullen winnen, Mr Obama. Jij en ik, samen.'. De camera verlaat de kamer zodra de presidenten de onderwerpen Syrië, Iran en olie aansnijden. De tv-stunt brengt Frankrijk in verlegenheid, zo vindt het campagneteam van François Hollande, de socialistische presidentskandidaat en Sarkozy's grootste rivaal. De Socialistische Partij (SP) beschuldigt Sarkozy ervan het diplomatische protocol te doorbreken om zijn campagne nieuw leven in te blazen en het imago van de president te versterken. 'De beelden verzwakken de geloofwaardigheid van Frankrijk in Washington en de rest van de wereld.' In de val gelokt De Franse media vroegen zich af of het Witte Huis wist dat de beelden publiekelijk zouden worden gemaakt. Of werd Obama in de val gelokt? Volgens Le Monde was Washington wel degelijk op de hoogte dat de eerste minuten van de videoconferentie zouden worden gefilmd. De volgens peilingen achterop liggende Sarkozy moet het bij de verkiezing volgende zondag opnemen tegen negen tegenstanders, waaronder zijn belangrijkste rivaal François Hollande. Die zou volgens de peilingen in de tweede en beslissende ronde met grote voorsprong winnen van Sarkozy. Hollande waarschuwde in een interview in de zondagskrant Journal du Dimanche evenwel voor vervroegd optimisme. Het komt tot een tweede ronde op 6 mei indien in de eerste stembusgang op 22 april geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt. Dat wordt beschouwd als zeker omdat in de peilingen voor de eerste verkiezingsronde naast Hollande, Sarkozy en Mélenchon ook de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen meer dan tien procent zou halen. (TE)