Nice: ‘Acht dagen voor aanslag is gedrag van dader plots veranderd’

Mohamed Bouhlel © Belga Image

De procureur van Parijs François Molins heeft meer uitleg gegeven over de toestand van de gewonde slachtoffers van de aanslag in Nice en over de dader.

Na de aanslag in Nice, die aan 84 mensen het leven kostte, worden nog steeds 74 mensen verzorgd in het ziekenhuis, meldde François Molins op een persconferentie. Van hen liggen er 28 op de intensieve zorg en verkeren er 19 in kritieke toestand.

Daarnaast gaf Molins aan dat al 71 van de 84 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd konden worden en dat al 52 lichamen zijn vrijgegeven om begraven te worden.

Geradicaliseerd

Molins bevestigde ook dat de dader van de aanslag, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde, pas laat geradicaliseerd is. ‘Hij wordt omschreven als gewelddadig, hij dronk graag alcohol, hij had graag vrouwen en at varkensvlees. Maar acht dagen voor de aanslag is zijn gedrag plots veranderd. Hij liet meer bepaald een baard staan om religieuze redenen.’

Tussen 1 en 13 juli had Bouhlel op het internet gezocht naar gewelddadige video’s, onder meer van de schietpartijen in Orlando en Dallas, maar ook van auto-aanrijdingen. Dat blijkt uit een analyse van zijn computer. Daarnaast vonden de speurder ook ‘dagelijkse zoekopdrachten naar hoofdstukken uit de Koran en religieuze gezangen’ en werden ook ‘foto’s van lijken en foto’s met betrekking tot radicale islam aangetroffen’. ‘Hij had dus een duidelijke en recente interesse in de islam’, zegt Molins.

Selfies

In de dagen voor de aanslag zou Bouhlel de Promenade des Anglais, waar hij op de menigte inreed met een vrachtwagen, zeker twee keer bezocht hebben. Vlak voor de aanslag zou hij in de loop van de dag op de promenade ook vier selfies hebben genomen. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content