Nicaragua en Venezuela bieden NSA-klokkenluider Snowden asiel aan

© Reuters

Nadat hij eerder overal bot ving met zijn asielaanvragen, ziet het er nu toch naar uit dat Edward Snowden ergens heen kan. Nicaragua en Venezuela willen hem asiel geven.

Daniel Ortega, de president van Nicaragua, heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden asiel in zijn land in het vooruitzicht gesteld, zij het onder voorwaarden. “We respecteren het recht op asiel”, zei Ortega. “Het is duidelijk dat, als de omstandigheden het toelaten, we Snowden met veel plezier zullen ontvangen en asiel bieden in Nicaragua.”

Nicaragua is een van de meer dan twintig landen waar de voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA asiel had aangevraagd. Tot hiertoe had geen enkel daarvan positief geantwoord.

Snowden mag komen van Maduro

Na Ortega heeft ook de president van Venezuela, Nicolas Maduro, Snowden humanitair asiel aangeboden. Maduro maakte zijn beslissing bekend tijdens een viering van de onafhankelijkheid van Venezuela. Hij legde uit dat de ‘jonge Snowden’ naar zijn land mag komen “om ver weg van de imperiale Noord-Amerikaanse vervolging te wonen.”

Paspoort geannuleerd

De Verenigde Staten willen de klokkenluider vervolgen omdat hij geheime informatie over het omvangrijke Amerikaanse spionageprogramma PRISM gelekt heeft.

Snowden zit vermoedelijk nog steeds vast in de transitzone van de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo. De VS heeft zijn paspoort geannuleerd. Zelfs als hij definitief asiel krijgt in Nicaragua of Venezuea, blijft het dus nog maar de vraag hoe hij daarheen moet raken. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content