New York start rechtszaak van Israëlische slachtoffers tegen Palestijnse Autoriteit

Een Israëlische soldaat te midden van Palestijnse protesten over de spanningen in Jeruzalem. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Elf jaar naar de feiten hopen de slachtoffers van terreuraanslagen in Israël hun gelijk te halen voor een anonieme jury in New York en de schuld te leggen bij de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO).

Met de selectie van de jury gaat het proces van Israëlische slachtoffers eindelijk van start, nadat de rechtszaak elf jaar geleden in 2004 volgens de Antiterrorism Act (1991) tegen de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) werd aangespannen. Het proces zou tot drie maanden kunnen duren, bericht Associated Press.

Het gaat om slachtoffers van zeven schietpartijen en bombardementen bij Jeruzalem. Bij de aanslagen kwamen 33 mensen om het leven en raakten honderden anderen tussen januari 2001 en februari 2004 gewond. Onder wie ook Amerikaanse burgers.

‘Ondermijnen van vertrouwen in Palestijnse Autoriteit’

De PA en de PLO hebben tevergeefs geprobeerd het proces tegen te houden. Volgens hun advocaten kan een Amerikaanse rechtbank geen rechtspraak uitoefenen over een zaak enkel omdat de PLO een kantoor met twaalf werknemers in de Verenigde Staten heeft. De thuisbasis van beiden bevindt zich in de Westelijke Jordaanoever en de Amerikaanse activiteiten maken slechts een klein deel uit van hun wereldwijde activiteiten, luidde het volgens AP.

‘Gezien het grote belang, de ongelooflijke last en aanzienlijke gevolgen voor het buitenlandbeleid, dat een proces tegen een buitenlandse overheid voor de steun van terrorisme met zich meebrengt, zou de rechtszaak […] niet door mogen gaan bij een gebrek aan algemene, persoonlijke rechtsmacht over hen’, verklaarden de advocaten.

Nog beweerden zij dat de publiciteit rond de zaak – ‘soms onvermijdelijk, soms zelf gezocht door de aanklagers’ – ‘het vertrouwen in de capaciteit van de Palestijnse Autoriteit om te regeren zou ondermijnen’ en ‘zou bijdragen tot een verslechtering van de spanningen in de regio op een delicaat moment’. Zo citeert Associated Press.

‘Terrorisme is omgekeerde van rechtsstaat’

‘Deze zaak gaat over de rechtsstaat. Kan je het recht zelf in handen nemen of niet?’, zo meent advocaat van de aanklagers, Phil Horton, tegenover AP. ‘Terrorisme is het omgekeerde van de rechtsstaat.’

Volgens de advocaat zijn de wonden bij de meeste mensen nog ‘erg vers’. Sommige slachtoffers willen de zaak kunnen afsluiten, meent Horton. En vele anderen willen dat de daders aansprakelijk worden gesteld. Heel wat slachtoffers zullen volgens AP getuigen.

Schadevergoedingen die aan de aanklagers zouden worden toegekend, zullen automatisch verdriedubbeld worden, omdat het gaat over terreurdaden. Zo legt Horton nog aan het persagentschap uit.

De aanklagers zouden een aanzienlijke vergoeding verwachten, maar hun advocaten kunnen de inkomsten van de bewegingen pas natrekken als de aanklagers de zaak gewonnen hebben, zegt Horton.

‘Waar ik wel van overtuigd ben, is dat ze nooit zulke enorme bedragen (een miljard dollar, nvdr.) zouden uitgeven aan een zaak als ze niet dachten er veel geld uit te kunnen halen op het einde van de rit’, besluit de advocaat. Volgens AP volgde niet meteen een antwoord van een advocaat van de PA en de PLO op de vraag naar commentaar.

Partner Content